Mozaik | 2021. 10. 12. – 19:00 |
A hímek és a nőstények eltérően érezik a hőmérsékletet, ami egy velünk született evolúciós különbség a két nem hőérzékelő rendszerei között. Fotó: Internet

Hirdetés

Tudományos magyarázat született a légkondicionáló távirányítójáért folytatott csatákra. A Tel-Avivi Egyetem kutatói új evolúciós magyarázatot kínálnak a jól ismert forgatókönyvre, ahol a nők pulóverben, míg a férfiak pólóban ülnek a légkondicionált irodában.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy ez a jelenség nem csak az emberekre jellemző, hanem az állatvilágban is megjelenik: számos hím endoterm faj (madarak és emlősök) a hűvösebb hőmérsékletet részesíti előnyben a nőstényekkel ellenben - írja az Origo.

A Journal Global Ecology and Biogeography tudományos folyóiratban publikált, új tanulmány az Izraelben élő, tucatnyi madár- és denevérfaj elterjedésének mélyreható statisztikai és térbeli elemzését végezte, de áttekintette a témával kapcsolatos nemzetközi kutatási irodalmat is.

Azt találtuk, hogy a hímek és a nőstények eltérően érezik a hőmérsékletet, ami egy velünk született evolúciós különbség a két nem hőérzékelő rendszerei között,

amely többek között a szaporodási folyamathoz és az utódok gondozásához kapcsolódik – magyarázta Dr. Eran Levin, a Tel Avivi Egyetem kutatója az Eurekalert online tudományos portálnak. – A költési időszakban a hímek és a nőstények hajlamosak elkülönülni, ráadásul előbbiek a hűvösebb területeket részesítik előnyben élőhelyként is.

A kutatási irodalom több példát is feltárt hasonló jelenség megfigyelésével kapcsolatban, számos madár- és emlősfajnál. A vonuló madárfajok esetében a hímek a nőstényeknél hidegebb területeken telelnek, miközben számos emlősfajnál (még olyan fajoknál is, amelyek egész életükben párban vagy vegyes csoportokban élnek)

a hímek az árnyékot, míg a nőstények a napfényt részesítik előnyben, illetve a hímek a hegyek csúcsain érzik jól magukat, a nőstények pedig a völgyekben maradnak. ű

A szakemberek mintegy negyven év izraeli madár- és denevérmegfigyelési adatait vizsgálták át, több mint 11 ezer egyedi állatmegfigyelés részleteit elemezve az északi Hermon-hegytől a déli Eilat-ig. Feltételezték, hogy a nemek közötti térbeli elkülönülés különösen egyértelmű lehet ezekben a csoportokban .

Ez a preferencia a nemek közötti elkülönüléshez vezetett a párzási időszak bizonyos szakaszaiban, főként amikor a hímek és a nőstények zavarhatták egymást.

Vizsgálatunk kimutatta, hogy a jelenség nem csak az emberekre jellemző – mutatott rá Dr. Eran Levin. – Sok madár- és emlősfaj esetében a nőstények a melegebb környezetet részesítik előnyben, és bizonyos időpontokban ezek a preferenciák szegregációt is okoznak a két nem között.

Dr. Magory Cohen, az egyetem másik kutatója megjegyezte,

hogy ennek a különbségnek számos evolúciós magyarázata van.

Először is, a hímek és nőstények szeparációja csökkenti a versenyt a környezet erőforrásaiért, és távol tartja az agresszív hímeket. Továbbá számos nősténynek meg kell védenie utódait abban a szakaszban, amikor az utódok még nem tudják önállóan szabályozni a testhőmérsékletüket.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.