Kultúra | 2021. 10. 12. – 08:24 |
Pákozdi Judit Kárpátaljai kóstoló c. könyvének bemutatójára október 6-án került sor Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

A kárpátaljai magyarok vendégszeretetéről ódákat lehetne zengeni. A legszegényebb világban is mindig szeretettel, és a lehetőséghez mérten terített asztallal fogadták – és fogadják ma is – a vendégeket. Sokan talán tudatában sincsenek, milyen gazdag és sokoldalú, különleges ízvilágú ételekkel büszkélkedhetnek. Itt nemcsak az egymás mellett élő népek kultúrája, de gasztronómiája is hatott a másikra. Ezt bizonyítja Pákozdi Juditnak a Kárpátaljai kóstoló c. könyve, amelynek bemutatójára október 6-án került sor Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában.

A megjelenteket Togyeriska Erika, a Rákóczi Főiskola szakgimnáziumának tanára köszöntötte, aki ezúttal a moderátor szerepét is felvállalta. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek között Békésyné dr. Lukács Angéla beregszászi magyar konzul, dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke és dr. Csernicskó István rektor.

Orosz Ildikó felelevenítette a harminc évvel ezelőtti első találkozását Pákozdi Judittal, aki anno Budapestről érkezett Kárpátaljára, hogy az itteni magyar falvakban nagymamáktól, háziasszonyoktól felgyűjtse a vidékünkre leginkább jellemző ételek receptjeit. Ebben segített akkor nagydobronyi iskolaigazgatóként az elnök asszony, akinek nagymamája, édesanyja is az adatközlők között szerepel. A régi konyhákról szólva arra emlékeztetett, hogy eleink racionális konyhát vezettek – hűtőszekrény hiánya mellett például azért volt sokáig friss hús több háztartásban is, mert télen a disznóvágásokat úgy tervezték, hogy mindig legyen a rokonságtól, a szomszédoktól kapott „kóstolóból” a hurkán, kolbászon túl levesbe, pörköltbe való is –, beosztással éltek, szezonális ételeket készítettek. Orosz Ildikó – aki mindig is fontosnak tartotta a múlt értékeinek őrzését, kutatását és átadását – kiemelte: ebből a könyvből egy olyan (íz)világ köszön ránk, ami Kárpátaljáról, rólunk és nekünk szól.

– Minden, amit ebben a kiadványban találnak, hiteles, ízig-vérig kárpátaljai, hisz itteniek diktálták tollba azokat nekem – indította a könyvbemutatót Pákozdi Judit. – Olyan recepteket, pontosan 264-et olvashatnak és – reményeim szerint – próbálhatnak ki, amelyeket nemzedékeken át őriztek az itteniek, és a mai napig készítik is azokat.

Ezek között olyanokat is találunk, amelyek vidékünk csupán egyes régióiban ismertek. Ilyen többek között a zámiska, a lapotya, a szatyorás, vagy éppen a loksa, a bobájka stb. De a káposztáspaszuly is szinte csak Kárpátalján kóstolható.

Jóízű és praktikus, háziasz­szonyszemléletű, racionális konyha a kárpátaljai – vallja a szerző. Aki a bemutatót követően kérdésünkre válaszolva elmondta – s ezt a könyv bevezetőjében is megírta –, hogy egyik gyermekének osztályát kísérte el Kárpátaljára a rendszerváltást követően. 1989 októberében a nagymuzsalyi iskolában együtt nézték végig Nagy Imre és mártírtársainak búcsúztatását. „Akkor és ott mindannyian éreztük: sorsfordulóhoz érkeztünk. Az ezt követő napokban a gyerekek a falut kutatták, jómagam pedig, gasztronómiai újságíróként (Pákozdi Judit a Magyar Konyha c. lap főszerkesztőjeként dolgozott hosszú éveken át, a szerk.) helyi receptek után érdeklődtem a környékbeli asszonyoknál. Rövid idő után egy ismeretlen, a mai magyarországitól eltérő gazdag konyha ajtaja tárult ki előttem”. Pákozdi Judit akkor egy hét leforgása alatt mintegy 90 receptet gyűjtött össze. Ráérezve ennek ízére, ezután három éven át kutatta a helyi ételeket. És 1992-ben az Új Mandátum Kiadó jóvoltából, Punykó Mária beregszászi/beregújfalui magyartanár, helyi néprajzkutató által megírt tanulmányával kiegészítve megjelent a Kárpátaljai kóstoló első kiadása. Azóta harminc év telt el. S a szerző mindig úgy érezte, hogy ez a gyűjtemény kiegészítésre, bővítésre szorul. És 2021-ben végre, egy pályázatnak köszönhetően erre is sor kerülhetett. Pákozdi Judit vallja: Kárpátalján az idők során nemcsak recepteket, de jó barátokat is gyűjtött.  

A könyvbemutatón Karmacsi Zoltán, Kész Margit, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárai és Csizmár Sarolta, a Kárpátaljai Magyar Turisztika Tanács alelnöke szakértőkként számoltak be arról, miként járultak hozzá a könyv kibővített megjelenéséhez. Valamennyien a kárpátaljai konyha sajátosságaira hívták fel a figyelmet, s köszönetet mondtak Pákozdi Juditnak, hogy ezeket csokorba gyűjtötte.

Pákozdi Judit, a könyv szerzője, a kárpátaljai konyha szerelmeseként, nemzeteket összefogó gasztronómiájának kutatójaként akár Kárpátalja díszpolgára lehetne. Hisz olyan értékeket gyűjtött össze, amire az itteniek közül korábban senki nem vállalkozott. De lehet, hogy éppen egy kívülálló szemére volt szükség, hogy felfedezze: mindaz, ami számunkra természetes, az igazi érték?!

A szervezők a Kárpátaljai kóstoló bemutatójával egyidőben ajánlották az érdeklődők figyelmébe Csizmár Saroltának, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetsége elnökének Édes Kárpátalja címmel megjelent süteményrecepteket tartalmazó gyűjteményét is, melyet a szerző a kárpátaljai falusi vendégfogadó asszonyok kincsestárából válogatott. A könyvbemutatót követően az érdeklődők meg is kóstolhattak néhány olyan jellegzetes, hagyományos édességet, melyek a kárpátaljai ízeket őrzik.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 41. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.