Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 12. – 10:32 | Kárpátalja |
A Keleti Partnerség Ukrajna 2020 keretében a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével megújult létesítmény több mint 90 férőhelyes. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Kárpátalja településein az élhető élet megteremtése továbbra is a legfontosabb feladat. Ehhez nem csupán tisztességes fizetést nyújtó munkahelyekre, megfelelő infrastruktúrára, például normális utakra, hanem emellett olyan közösségi helyekre is szükség van, ahol mód nyílik a minőségi kikapcsolódásra, kultúránk, hagyományaink megélésére és újabb ismeretek szerzésére egyaránt – hangsúlyozták annak a kultúrháznak az avatóünnepségén, amelyet Batáron, ezen a 800 lelket számláló dél-ugocsai kistelepülésen tartottak.

A Keleti Partnerség Ukrajna 2020 keretében a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány közreműködésével megújult létesítmény több mint 90 férőhelyes és a legmodernebb felszerelésekkel, berendezésekkel van ellátva.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és hogy munkálkodhass a jövőn.” Ezzel a Széchenyi-idézettel kezdte megnyitó beszédét Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, aki a vidék több mint ezeréves története kapcsán megjegyezte: példás az az együttműködés és megértés, valamint más népek kultúrájának, hagyományainak tisztelete, ami régóta jellemezte és jellemzi ma is ezt a tájat.

Rezes Károly, a Beregszászi járás elnöke annak a reményének adott hangot, hogy mindig gyerekzsivajtól lesz hangos ez a korszerű létesítmény. A kultúra közösségmegtartó erő, fogalmazott Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Ennek és hagyományainknak, valamint a magyar életerőnek köszönhetően maradtunk meg immáron több mint ezeregyszáz esztendeje a Kárpát-medencében.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, megyei képviselő avatóbeszédében rámutatott, hogy a magyar kultúra ápolásának, a hagyományőrzésnek fontos szerepe van a magyar közösségek megerősítésében.

Mihamarabb nagyszabású munkahelyteremtő programot kell elindítani annak érdekében, hogy a most távolban dolgozó családfők hazajöhessenek, fogalmazta meg sokak óhaját Péter Csaba megyei képviselő. Aki bejelentette, hogy a fő kivitelező, a BudResProm Építkezési Vállalat több mint 134 ezer hrivnya értékben ajándékozott különböző eszközöket és tartozékokat a kultúrháznak.

Oroszi József polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a kultúrház felépítésében, elsősorban a nemzeti kormánynak, a kivitelezést irányító alapítványnak, és kijelentette, hogy reményei szerint a megújult intézmény valóban áldássá válik a közösség életében.

Az alkalmon több dicsérő oklevelet adtak át. Az ünnepi műsor során felléptek a Batári Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda növendékei, az iskola tanulói, valamint a nevetlenfalui nyugdíjasklub Arany Alkony énekkar tagjai.

Eszenyi Gábor

Hirdetés

  • Művelődési házat avattak Batáron
  • Művelődési házat avattak Batáron
  • Művelődési házat avattak Batáron
  • Művelődési házat avattak Batáron

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 41. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés