Kultúra | 2021. 10. 12. – 09:22 |
A nagycsaládosok szüreti báljára rengetegen jelentkeztek, így  egy hét múlva Mátyfalván egy hasonló alkalomra kerül majd sor. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A kárpátaljai nagycsaládosok számtalanszor bebizonyították, hogy közel tíz esztendővel ezelőtt egy értékalapú és számos közösségi élményt nyújtó egyesületet sikerült létrehozniuk. Újabb programjuk is ezt bizonyította, amikor is szüreti bálra invitálták a tagcsaládokat.

A Makkosjánosiban megtartott jó hangulatú rendezvényen bejelentették, hogy olyan sokan jelentkeztek erre a hagyományápoló együttlétre, hogy annak lebonyolítását célszerűvé vált két menetben megrendezni. Tarpai József elnök köszöntőjében elmondta, hogy ennek megfelelően egy hét múlva Mátyfalván – természetesen más tagcsaládok részvételével – egy hasonló alkalomra kerül majd sor. A szüreti mulatság – akárcsak eleink életében – egyben hálaadás is, folytatta beszédét a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének irányítója. Hálát adunk a termésért, s legfőképpen azért, hogy a Mindenható épségben megtartott bennünket.

Tarpai József a továbbiakban szólt arról, hogy hamarosan elkészül az egyesület jövő évre szóló rendezvénynaptára, mely a korábbi évekhez hasonlóan az elkövetkező hónapokra is számos izgalmas programot tartogat.

Elismeréssel szólt a kárpátaljai nagycsaládosok egyesületének tevékenységéről Csizmadia Alexandra, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, aki annak a reményének adott hangot, hogy a magyar nagycsaládosok anyagi és erkölcsi elismerése szerte a Kárpát-medencében tovább folytatódik. Kacsó Géza református lelkipásztor örömünnepnek nevezte a mostani együttlétet. Örvendezni – ha azt az Isten iránti hálával tesszük – a keresztények számára a világ legtermészetesebb dolga. Egressy Miklós helyi görögkatolikus parochus, aki nagycsaládban nőtt fel, tehát pontosan tudja, milyen lelki gazdagságot jelent egy ilyen közösség, áldást kért az ünneplők további életére.

A magyar lélek egyik sajátossága, hogy akkor mozgósítja a legfőbb energiatartalékait, amikor a baj nagyságával igazán szembesül, kezdte ünnepi beszédét Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja. Évtizedek óta vészesen fogy a magyar mind az anyaországban, mind szerte a Kárpát-medencében. A kormány családsegítő programokkal kívánja megállítani ezt a negatív folyamatot, ám az intézkedések sikerességéhez szükség van a családok áldozatvállalására is. Arra, hogy megszülessenek és meghitt környezetben felnőjenek kellő számú gyerekek. A kárpátaljai nagycsaládosok – ez a vidám, elkötelezett közösség, ahol a tagcsaládok száma mostanra meghaladta a nyolcszázötvenet – ebben mutat példát.

A köszöntők után került sor a nyitótáncra, amelyen a nagycsaládos párok keringőt mutattak be. Ezt követően a vállalkozó kedvűek különböző táncok – görög, mezőségi, szerb, zsidó – alaplépéseinek tanulását gyakorolhatták. Közben zajlott a versenyre benevezett sütemények kóstolása, illetve a tombolajegyek árusítása.

A nyertesek mindkét esetben értékes konyhai eszközöket, kiegészítőket vihettek haza.

Késő éjszakába nyúlóan zajlott a vidám együttlét, amelyen a talpalávalót a vidékünkön jól ismert és igen népszerű Bózsár zenekar húzta.

Bintu József

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 41. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.