Mozaik | 2021. 10. 13. – 16:00 |
Egészen a 2010-es évekig kellett várni arra, hogy Bondot letaszítsák a trónjáról. Fotó: Internet

Hirdetés

A James Bond filmes franchise hosszú évtizedeken keresztül magasan vezette az amerikai mozik jegyeladási rangsorát. Olyannyira, hogy még megközelíteni sem tudta más széria. Egészen a 2010-es évekig kellett várni arra, hogy Bondot letaszítsák a trónjáról.

Az új James Bond-film (Nincs idő meghalni) nemrég robbant be a mozikba, és bár várhatóan igen komoly jegyeladási siker lesz, a Bond-franchise már egy ideje nem éllovas az amerikai jegyeladások rangsorában - írja az Origo.

A trónfosztás azonban hosszú ideig elképzelhetetlen volt, ugyanis az angol szuperkémnek egyáltalán nem volt érdemi kihívója.

Miként a The Numbers adataiból látszik, az első Bond-film, az 1963-as Dr. No után a franchise teljesen uralta az amerikai jegyeladásokat.

Olyannyira, hogy bár az első Star Wars-film 1977-ben jelent meg, a legendás széria először csupán 2005-ben tudta átvenni az első helyezést, meghaladva az összesített (inflációval korrigált) 5 milliárd dolláros jegyárbevételi szintet. 

Az előny azonban nem tartott sokáig, Bond a következő évben visszavette a vezetést, és egészen 2015-ig tartotta magát az élen, amikor a Star Wars újra visszaszerezte az első helyet, és azóta a George Lucas által útjára indított széria tartósan előzi a 007-est. A Bond-franchise 2021-ig összesített jegyeladása kicsivel több mint 6 milliárd dollár volt, míg a Star Wars-franchise meghaladta a 8 milliárd dolláros összesített számot.

2014 és 2020 között egyébként a Star Wars-széria nagyon jelentős növekedést produkált.

Ezek a szuperhősök taszították le a trónról James Bondot

Mielőtt rátérnénk az abszolút gigasikerre, a fenti grafikon alapján érdemes megemlíteni, hogy 1989-ben jelent meg a Batman-franchise első filmje, amelyet csak 2007-ben tudott letaszítani a harmadik helyéről a Harry Potter sorozat. A két széria sokáig komoly harcot vívott a harmadik helyért. Idén a Batman-széria közel 4 milliárd dolláros összesített bevétellel állt a bronzérmes helyen, míg a Harry Potter-franchise 3,66 milliárd dollárt tudhatott maga mögött.

A fentiek azonban szinte eltörpülnek a legnagyobb siker mellett. Van ugyanis egy olyan franchise, amely csupán 2008-ban indult, de azóta szinte töretlen, egyben egészen lehengerlő növekedést mutat, megelőzve minden más szériát. 

Miként a Statista fenti ábráján is látszik, 2008-ban indult a Marvel-franchise, vagyis a Marvel Moziverzum, az első Vasember-filmmel. Azt követően azonban a Marvel-filmek elképesztő jegyárbevételi sikert produkáltak, és szinte nyílegyenes emelkedéssel nőttek minden más széria fölé.

2017-ben már majdnem utolérték a James Bond-szériát, 2018-ban pedig (lehagyva a Bond-jegyeladásokat) már a Star Wars első helye is veszélybe került.

2019-re aztán egyértelmű és jelentős előnyt szerzett a Marvel Moziversum, és 2021-ben az összesített amerikai jegyárbevételei meghaladták a 9,5 milliárd dolláros szintet. 

A növekedési ütemet jól mutatja, hogy a Marvel idei két mozifilmje (Fekete Özvegy, Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája) már most 400 millió dollár körüli bevételt hozott össze az USA-ban.

A Marvel-filmek tehát mára egyértelműen az amerikai mozik éllovasainak számítnak, de az új James Bond-mozi kapcsán érdemes aláhúzni, hogy a Bond-filmek hosszú évtizedekig szinte töretlenül uralkodtak a franchise-ok versenyében.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.