Mozaik | 2021. 10. 14. – 14:00 |
William Shatner, a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya és három társa sikeresen ért Földet a 11 perces űrutazás után. Fotó: Internet

Hirdetés

Űrutazást tett szerdán William Shatner kanadai színész a Blue Origin űripari cég New Shepard nevű űrhajójával. William Shatner, a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya és három társa sikeresen ért Földet a 11 perces űrutazás után.

A 90 éves színész a saját lábán hagyta el az űrkabint, majd egy lélegzetelállító élményről számolt be a körülötte lévőknek - írja a Hirado.

„Tombolnak bennem az érzések. Erre az élményre a világon mindenkinek szüksége lenne.

Alattad a vadító kékség, az élet, feletted már csak a végtelen feketeség terül el. Egyszerűen hihetetlen volt. Egy szempillantás alatt magad mögött hagyod a Földet, és csak a sötétség marad. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy talán a halál is hasonló lehet. Egy másodperc alatt elsötétül a világ, megszűnik a fény. Felfoghatatlan és hátborzongató” – ámuldozott földet érése után a színészlegenda.

„El sem tudom mondani, hogyan köszönjem ezt meg Neked. Amit Tőled kaptam, az minden várakozásomat felülmúlta. Majdnem elájultam odafenn. Sosem akarom elveszíteni ezt az élményt. Ami pedig a stábot illeti, olyan, mintha együtt harcoltunk volna” – mondta Shatner Jeff Bezosnak a földet érése után.

„Üdvözöllek mindannyiótokat egy nagyon szűk klubban” – kiáltotta az utazást szervező Bezos, miközben kioldotta az űrutazók biztonsági kapcsait.

A New Shepard szerencsésen teljesítette a küldetést, a rakéta és az űrkapszula is a terveknek megfelelően tért vissza a Földre.

Érdekesség, hogy az űrhajósok nem viseltek sisakot, így csodálatos látványban volt részük.

A 90 éves Shatner először járt az űrben a való életben és ő lett a legidősebb ember, aki valaha űrrepülésen vett részt.

A mintegy 18 méter magas, teljesen automata New Shephard űrhajót a texasi Van Horntól 30 kilométerre lévő kilövőállomásról indították útnak négytagú legénységgel. A repülés alig több 11 percig tartott, az utasokkal teli kapszula ejtőernyők segítségével tért vissza a texasi sivatagba.

Az űrhajó a Földtől 105 kilométeres magasságba jutott fel, így átlépte a világűr határát jelölő, nagyjából 100 kilométer magasságban lévő Kármán-vonalat. Az űrturisták 3-4 percig tapasztalhatták meg a súlytalanságot.

A kapszulában Chris Boshuizen, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) korábbi mérnöke, Glen de Vries, a Medidata szoftvercég társalapítója és Audrey Powers, a Blue Origin küldetésekért és repülési műveletekért felelős alelnöke is helyet kapott.

Az utazást eredetileg hétfőre tervezték, a heves szél miatt azonban két nappal elhalasztották a fellövést.

Jeff Bezos milliárdos űripari vállalata, a Blue Origin turistáknak kínálja az űrutazás élményét. A cég közlése szerint már csaknem 100 millió dollárért (31 milliárd forint) adtak el jegyeket a fizető ügyfeleknek.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.