Közélet | 2021. 10. 14. – 10:00 |
Nem javul a járványhelyzet a szomszédos országban: egy nap alatt csaknem 16 ezer új fertőzöttet találtak és 382-en vesztették életüket a szövődményekben. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem javul a járványhelyzet a szomszédos országban: egy nap alatt csaknem 16 ezer új fertőzöttet találtak és 382-en vesztették életüket a szövődményekben. A kórházak megteltek, és egyre több helyen okoz gondot az orvosi oxigén hiánya is.

A rossz adatok miatt egyre többen kérik a vakcinát Romániában: bár még így is csak a lakosok harmada szerzett védettséget – közölte az M1 Híradója.

Nem csillapodik a helyhiány a román járványkórházakban.

Hiába bővítik ugyanis az ágyak számát, az ellátásra szorulók száma gyorsabban növekszik. Szerdán országszerte már 1700 beteget ápoltak az intenzív osztályokon. A konténerkórházakban lenne még hely, ott viszont nincs elegendő orvosi oxigén.

„Jászvásáron katonaorvosok próbálják beüzemelni a kórházat, amely reményeik szerint mától tíz súlyos beteget tud ellátni. A bukaresti konténerkórházban pedig tegnap kezdték el fogadni az oxigénpótlásra szoruló betegeket. Ezt a Hollandiából segítségként érkezett száz oxigénkoncentrátor tette lehetővé” – mondta az M1 tudósítója.

Szerdán országszerte több, mint 150 ezer aktív fertőzöttet tartottak nyilván, ami a legmagasabb adat az országban a járvány kitörése óta, a fertőzöttek száma egy nap alatt több, mint 15 ezerrel nőtt. Huszonnégy óra alatt 382-en haltak bele a koronavírus szövődményeibe. Egyetlen pozitívum, hogy a drasztikusan romló adatok miatt valamelyest növekszik az oltásra jelentkezők száma.

Az elmúlt hét napban 170 ezren vették fel a koronavírus elleni oltás első adagját, ami 20 százalékkal haladja meg az egy héttel korábbi adatot.

Azonban még így is Romániában a második legalacsonyabb az átoltottság az uniós tagállamok közül,

a lakosság 34 százaléka kapott legalább egy vakcinát.

„Ha a nyugat-európai országokat nézzük, akkor az átoltottság a kétszerese a romániainak, ezért követnünk kell az ő példájukat. Ezzel minden állampolgár megvédheti saját magát és a társadalom más tagjait” – nyilatkozta Cseke Attila, Románia ügyvivő egészségügyi minisztere.

A tárcavezető azt is hangsúlyozta: a szakemberek szerint Romániában is mindenki meg fogja szerezni a védettséget, de szerinte ennek kevésbé kockázatos módja az oltás felvétele, mint az átesés a betegségen.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.