Politika | 2021. 10. 14. – 08:30 |
Oroszország kész a konstruktív fegyverzetellenőrzési tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, és a legfejlettebb fegyverrendszereivel nem fenyeget más országokat. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország kész a konstruktív fegyverzetellenőrzési tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, és a legfejlettebb fegyverrendszereivel nem fenyeget más országokat - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az Oroszországi Energiahét elnevezésű rendezvényen.

Azt mondta, hogy az orosz-amerikai fegyverkezési verseny az átfogó hadászati rakétavédelem kiépítését megtiltó ABM-megállapodás Washington általi felmondásával kezdődött meg - írja az MTI.

Putyin szerint Oroszország erre vagy egy, az amerikaihoz hasonló rendszer kiépítésével, vagy pedig az azt meghaladó eszközök kifejlesztésével válaszolhatott.

Megismételte, hogy Oroszország már hadrendbe állította a hiperszonikus fegyvert, amely máshol még csak fejlesztés alatt áll. Az állította, hogy az új orosz interkontinentális rakéta több mint hússzor gyorsabb a hangsebességnél.

"Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen rendszerek birtokában, a történelem folyamán a csúcstechnológiai fegyverrendszerek terén még a fő versenytársainkat - ebben az esetben az Egyesült Államokat - is először megelőzve, nem élünk vissza ezzel, és senkit sem fenyegetünk " - hangsúlyozta az orosz államfő.

Az orosz elnök megfogalmazása szerint a jelenlegi amerikai vezetés "elvileg" a tárgyalások útjára lép. Elmondta, hogy a két ország között ezen a téren fejlődtek a kapcsolatok, miután Genfben találkozott Joe Biden amerikai elnökkel. Közölte, hogy Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár jelenleg Moszkvában egyebek között a legfelső szintű további kétoldalú kapcsolattartásról tárgyal.

Az orosz elnök azt mondta, hogy "munkakapcsolat" alakult ki közte és amerikai hivatali partnere között, és hogy a jelenlegi amerikai kormányzattal "teljesen konstruktív viszonyban" áll Moszkvával.

Nuland szerdán Jurij Usakovval, az orosz elnök külpolitikai tanácsadójával és Dmitrij Kozakkal, a Kreml kabinetfőnök-helyettesével tárgyalt,

aki az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket is felügyeli.

Nuland a Twitteren "őszintének" és "produktívnak" minősítette az Usakovval folytatott tárgyalásait, és közölte, hogy az Egyesült Államok stabil és kiszámítható viszonyra törekszik Oroszországgal.

Kozak újságírókkal közölte, hogy megállapodás született a délkelet-ukrajnai rendezésről zajló konzultációk folytatásáról.

"A tárgyalások folyamán megerősítést nyert a Genfben hangoztatott amerikai álláspont, miszerint az autonómia jövőbeli paramétereiről, vagyis a Donyec-medence Ukrajnán belüli különleges státusáról szóló megállapodás nélkül nem várható jelentős előrelépés a konfliktus megoldása terén. Tekintettel arra, hogy a nézetek közeledtek ehhez az elvi állásponthoz, megállapodtunk a kölcsönös konzultációk folytatásában" - mondta a tisztségviselő.

Kozak - közlése szerint - Nulanddal "részletes" és "konstruktív" párbeszédet folytatott a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezéséről".

"Megerősítést nyert, hogy a minszki megállapodások továbbra is a rendezés egyetlen lehetséges alapját képezik" - mondta.

Az amerikai részről kezdeményezett tárgyalások érdekében Nulandot levették az orosz beutazási feketelistáról, Moszkva szerint orosz diplomaták elleni szankciók visszavonásáért cserébe.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.