MTI

| 2021. 10. 15. – 21:21 | Európai Unió |
Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország október 15-től november 14-ig népszámlálást folytat az Ukrajnától elcsatolt Krímben és Szevasztopol városában, valamint hogy október 1-jén újabb sorozási kampányt indít a területen - közölte az uniós külügyi szolgálat (EEAS) szóvivője pénteken. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió elítéli, hogy Oroszország október 15-től november 14-ig népszámlálást folytat az Ukrajnától elcsatolt Krímben és Szevasztopol városában, valamint hogy október 1-jén újabb sorozási kampányt indít a területen - közölte az uniós külügyi szolgálat (EEAS) szóvivője pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint az orosz intézkedések a Krím jogellenesnek tartott annektálása legitimálására irányuló kísérletet jelentenek, továbbá Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli tevékenységnek minősülnek és (Ukrajna) önállósága és területi egysége további aláásására irányulnak, közölte az MTI.

Az Európai Unió felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a nemzetközi jog megsértését jelentő tevékenységével a Krím félszigeten. Hozzátették, az unió továbbra is azon dolgozik, hogy békés úton vessen véget a félsziget jogellenes orosz elfoglalásának.

Oroszország 2014 márciusában annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát. A területet a helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el e lépés jogosságát.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés