Életmód | 2021. 10. 15. – 08:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha valakit megcsókolunk, az nem csak azért jó, mert így kimutathatjuk, hogy mennyire szeretjük és vonzódunk hozzá. Számos egészségügyi előnye is van.

Egy 2009-ben készült amerikai tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik gyakrabban csókolóznak, általában alacsonyabb a koleszterinszintjük. Amikor megcsókolunk valakit, a szervezetünk oxitocint termel - ez a hormon segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, amelyek hozzájárulhatnak a magas koleszterinszint kialakulásához. A csókolózás emellett a vérnyomás csökkentéséhez is hozzájárulhat - írja a témával foglalkozó cikkében a Brightside - írja a Házipatika.com.

Gátolja az öregedést, csillapítja a fájdalmat

Amikor csókolózunk, akkor nagyon sok arcizmunk lendül mozgásba, ezért az arcunk számára a csókolózás felér egy edzéssel - ilyenkor percenként akár 26 kalóriát is elégethetünk. Emellett a csókolózás javítja az arcbőr vérkeringését is, ami serkenti a kollagén és az elasztin termelődését, tehát tulajdonképpen öregedésgátló és feszesítő hatása is van. Menstruációs görcsök és fejfájás esetén is van, akinek segíthet a csókolózás, mivel ilyenkor kissé kitágulnak az erek, ami csökkentheti a vérnyomást, ezáltal pedig a fájdalmat is enyhítheti.

A csókolózás hatására fokozódik a nyáltermelés, ami megvédheti a fogakat a káros baktériumoktól és megelőzheti a fogszuvasodást. Egyes szakértők szerint pedig a nyálban lévő ásványi ionok segíthetnek helyreállítani a fogzománcon keletkezett apró sérüléseket is. Ugyanakkor fontos, hogy a csókolózó felek szájhigiéniája megfelelő legyen, mert a fogak számára káros baktériumok csókkal átvihetők egyik személyről a másikra.

Energizál és segít kordában tartani az étvágyat

A csókolózás hatására a testünk több dopamint termel. Ha ebből a hormonból nincs elég, akkor erősebb vágyat érezhetünk bizonyos ételek iránt - általában valami kevésbé egészséges, kalóriadús fogásra vágyunk. Ha viszont magasabb a dopaminszintünk, akkor az étvágyunkat is könnyebb kordában tartani, amivel elkerülhetjük, hogy túlegyük magunkat és felesleges kilókat szedjünk fel. Emellett a dopamin az energiaszintünkre is hatással van. Ha a dopaminszintünk alacsony, fáradtabbnak, fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat, mint általában, és több alvásra is lehet szükségünk. Ezzel szemben a csókolózás hatására termelődő dopamintól energikusabbak, lendületesebbek lehetünk.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.