MTI

| 2021. 10. 15. – 09:30 | Ukrajna |
A Majdanon (Függetlenség terén) ért véget a felvonulás, ahol nagygyűlést tartottak. Fotó: Internet

Hirdetés

Mintegy tízezren vettek részt az Ukrajna védőinek napja és az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson csütörtökön Kijevben - számolt be helyszíni jelentésében az UNIAN hírügynökség.

A beszámoló szerint a menetben többségében a nacionalista Szabadság (Szvoboda) Párt aktivistái voltak jelen, de felvonultak velük a szintén nacionalista Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) és a Jobboldali Szektor (PSZ) hívei is, továbbá veteránszervezetek tagjai és a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban elesett ukrán katonák hozzátartozói - írja az MTI.

A résztvevők javarészt nemzeti lobogókkal, az UPA vörös-fekete lobogójával, valamint pártok és szervezetek zászlóival vonultak fel.

A Majdanon (Függetlenség terén) ért véget a felvonulás, ahol nagygyűlést tartottak. A szónokok egyebek mellett követelték, hogy a parlament fogadjon el törvényt a kelet-ukrajnai és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten "a megszálló rezsimekkel együttműködő személyek felelősségre vonására", továbbá azt, hogy vessenek véget a "hazafiak üldözésének" Ukrajnában.

Oleh Tyahnibok, a Szabadság Párt elnöke a felvonulás előtt reményét fejezte ki, hogy jövőre az UPA megalakulásának 80-ik évfordulóját állami szinten ünneplik meg. Okszana Szavcsuk parlamenti képviselő, a Szabadság Párt tagja hozzátette, hogy erről már a parlament előtt van az előterjesztés, és reményét fejezte ki, hogy a törvényhozás novemberben elfogadja. Szavai szerint a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért párt frakcióján kívül minden képviselőcsoport támogatja.

A rendezvényt több száz rendőr biztosította, atrocitásról, rendbontásról nem érkezett hír.  

Ukrajnában október 14-én ünneplik az UPA megalapításának évfordulóját, ez egyben Ukrajna védőinek a napja, emellett még ortodox egyházi ünnep - Szűz Mária oltalmának ünnepe -, valamint a kozákság ünnepnapja is, és néhány éve munkaszüneti nap.

A haza védőinek napját 2014-ben helyezte át rendeletben Petro Porosenko akkori elnök február 23-ról - a Szovjet Hadsereg napjáról - október 14-re. A nacionalista szervezetek hagyományosan minden évben felvonulást szerveznek Kijevben ezen a napon.

Az 1942-ben Sztepan Bandera által alapított Ukrán Felkelő Hadseregnek (UPA) - az ukrán történészek jelenlegi álláspontja szerint - fő célja a független ukrán állam megteremtése volt. Ennek érdekében eleinte együttműködött a náci németekkel, később viszont szembefordult velük, mivel éppúgy, mint a szovjeteket, őket is megszállóknak tekintette, és ezután mindkét hadsereg ellen harcot vívott a második világháborúban.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés