Karpat.in.ua
| 2021. 10. 15. – 13:20 | Ukrajna |
Ukrajna határozottan elítéli, hogy az orosz hatóságok elkezdték a népszámlálást az ideiglenesen megszáll Krímben. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna határozottan elítéli, hogy az orosz hatóságok elkezdték a népszámlálást az ideiglenesen megszáll Krímben, és arra szólítja fel a nemzetközi partnereit, ne ismerjék el annak eredményeit – adta hírül az rbc.ua hírportál a Külügyminisztérium közleményére hivatkozva, közli a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Ukrajna elítéli, hogy Moszkva bevonta az ideiglenesen megszállt ukrán Krímet az országos orosz népszámlálásba. Kijev ezt a lépést Ukrajna állami szuverenitása és területi egysége elleni cselekménynek minősíti.

A Külügyminisztérium a népszámlálást a megszállás legitimizálására irányuló kísérletnek tekinti.

Mint a közlemény leszögezte: „népszámlálás folytatása az ideiglenesen megszállt területen országunk elleni barátságtalan lépés, ezért fenntartjuk a jogot retorziók foganatosítására.”

A külügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a Krímben 2014-ben tartott úgynevezett „népszavazásnak” nincs semmiféle törvényi ereje, így nem képezheti az alapját az orosz országos népesség-összeírás részeként folytatott krími népszámlálás eredményei elismerésének.

Kijev felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az orosz országos népszámlálás megtartását Ukrajna ideiglenesen megszállt területén,

és ne ismerje el, valamint ne használja annak eredményeit.

Oroszországban 2021. október 15. és november 14. között tartják a nemzeti népszámlálást. Ukrajnában utoljára 20 évvel ezelőtt, 2001-ben volt először és utoljára népszámlálás.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés