Mozaik | 2021. 10. 16. – 13:00 |
Kevés természeti esemény volt annyira döbbenetesen gyilkos és mindent elsöprő, mint a Vezúv kitörése, amely elpusztította Pompeji városát. Fotó: Internet

Hirdetés

Kevés természeti esemény volt annyira döbbenetesen gyilkos és mindent elsöprő, mint a Vezúv kitörése, amely elpusztította Pompeji városát. Még a kitörés dátumát, tehát az időszámításunk szerint 79. augusztus 24-ét is, sötét foltként tüntették fel a történelemben. De maga az időpont talán egy kicsit elmosódottabb lehet, mint azt korábban a tudomány vélte.

A helyszínen dolgozó régészek ugyanis egy feliratot találtak, ami pár hónappal módosíthatja az eddig ismert kitörési dátumot - írja az Origo.

A Vezúv, a mai Olaszország rétegvulkánja az eddigi ismereteink alapján időszámításunk szerint 79-ben tört ki, és a történelem egyik legkatasztrofálisabb kitöréseként tartjuk számon.

Nem kevesebb, mint 33 kilométeres magasságba szórta a túlmelegedett törmelék és a gázok felhőjét, ami százezerszer több energiát szabadított fel, mint a Hirosima és Nagasaki területéről azonosított atombomba robbanásai.

Végül több római település is megsemmisült, köztük a leghíresebb Pompeji és Herculaneum városai. 

Pompeji egykor virágzó és népes város volt, amelyet a kitörés után teljesen elhagytak. A települést csak 1599-ben fedezték fel újra, amikor egy földalatti csatorna ásása során festményekkel borított, ősi falakat találtak.

Most azonban az olasz régészek felfedeztek egy feliratot, amely időszámításunk szerint 79. októberében keletkezett. 

A szakemberek szerint ez azt jelzi, hogy a kitörés néhány hónappal később történhetett, mint az eddig vélt, „hivatalos" időpont. Bár ez csak egyetlen felirat, ám az esemény jellegére való tekintettel szinte lehetetlen, hogy a szöveg a kitörés után készült volna.

Törékeny és könnyen szertefoszló faszénnel készült, és nagy valószínűséggel időszámítás szerint 79. októberére datálható

– áll a régészcsapat közleményében, amit a ZME Science online tudományos portál idéz.

Nem ez az első bizonyíték, amely arra utal, hogy a kitörés októberben történhetett. Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy a hamu alá eltemetett emberek vastag ruhát viseltek, amit nem igazán tett volna lehetővé egy meleg augusztusi nap.

Az előző dátum a vulkanológia atyjának is tartott ifjabb Plinius beszámolói alapján került be a köztudatba, aki szemtanúja volt az eseménynek, amelyről a következőket írta:

„Augusztus 24-én déltájban anyám közli vele, hogy rendkívül nagy és különös fajta felhő tűnt fel" – írta levelében Tacitus római szenátornak és történésznek az aznapi eseményekről.

A levelet a kutatások szerint azonban körülbelül húsz évvel az esemény után írták, és az eredeti dokumentumot soha nem találták meg. A régészek ehelyett az évszázadok során készült fordításokat és átiratokat fedeztek fel. A levelek különböző másolatain pedig különböző dátumokat tüntettek fel augusztustól novemberig:

ez a fajta „zavart" a szakemberek szerint valószínűleg a napok számítási rendszerei okozták.

A Vezúv kitörésének új javasolt időpontja tehát időszámításunk szerint 79. október 24.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.