HáziPatika.com

| 2021. 10. 17. – 08:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az agyvérzés, vagy más néven stroke olyankor következik be, mikor az agy valamelyik területén oxigén-, vér- vagy tápanyaghiány következik be, és emiatt részlegesen, esetleg teljesen sérül az adott agyterület működése.

Két fajtája ismert

Két fajtáját különböztetjük meg: az iszkémiás stroke esetén oxigénhiány lép fel az agyban, mert a vért szállító artériák közül egy, vagy több elzáródik. Az agyvérzések csaknem négyötöde így következik be. Vérzéses stroke esetén az agyi artéria megreped és vérezni kezd, így nem jut az agyba elegendő oxigén, és a vérzés hatására megnő a koponyaüregi nyomás is - írja a Házipatika.com.

Gyakori tünetek

A stroke tünete gyakran lehet a motoros képességek csökkenése a test egyik oldalán - mindig az agy sérülésével ellentétes oldalon. Ha arra gyanakszunk, hogy valakinek agyvérzése van, kérjük meg, hogy mosolyogjon, ismételjen meg többször egy mondatot, illetve, hogy emelje fel mindkét kezét. Ha az arca egyik oldala lebiggyed, a beszéde zavaros vagy kásás, vagy ha lehanyatlik az egyik keze, az mind stroke-ra utalhat.

Ezenfelül az iszkémiás stroke tünete lehet még hirtelen szédülés és egyensúlyvesztés, a vérzéses stroke-é pedig erős fejfájás, nem egyenlő mértékben kitágult pupillák, zavarodottság és hányás is.

Fontos a korai felismerés

A korai felismerés rendkívül fontos, mert az agy nagyon érzékeny a nyomásnövekedésre és az oxigénhiányra: percenként csaknem kétmillió idegsejt pusztul el, amikor csökken az agy vérellátása, és minél később sikerül helyreállítani a vérkeringést, annál nagyobb az esélye a maradandó károsodás kialakulásának vagy az agyhalálnak.

Ezt mindenképpen közöljük az orvossal

Ha orvost hívunk, nagyon fontos, hogy meg tudjuk mondani, hogy körülbelül mikor következhetett be a baj - próbáljuk meg tévéműsorok vagy események kezdetéhez, telefonhívások időpontjához, vagy bármilyen külső tényezőhöz viszonyítva megállapítani, mikor tapasztaltuk az első tüneteket. Ha a beteg kórtörténetében szerepel hipoglikémia (kórosan alacsony vércukorszint), és tudunk róla, mindenképp közöljük az orvosokkal, mentősökkel, mert a betegség tünetei összekeverhetők a stroke tüneteivel.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés