MTI

| 2021. 10. 18. – 13:12 | Magyarország |
Az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal. Fotó: Internet

Hirdetés

Csúfos kudarcot vallott Ukrajna magyar energiabeszerzést érintő hazug kommunikációs hecckampánya, ugyanis az Európai Unió világossá tette, hogy Magyarország teljesen jogszerű módon kötött hosszú távú gázvásárlási megállapodását Oroszországgal - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban az uniós Külügyi Tanács ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője világossá tette,

hogy Magyarországnak joga van ilyen szerződést kötni, ez ellen semmilyen panasznak nincsen helye - írja az MTI.

Az uniós főképviselő az EU álláspontját közölte Kijevvel is, aláhúzva, hogy Magyarország jogszerűen járt el a szerződés aláírásával - tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Ukrajna heves, ellenséges, hazug állításokon alapuló kommunikációs és politikai kampányt indított Magyarországgal szemben. Továbbá nem EU-tagországként bepanaszolta az unió egyik tagországát az Európai Bizottságnál.

"Ukrajna el akarta lehetetleníteni a magyar energiaellátás biztonságát. Súlyosan beavatkozott a belügyeinkbe és a szuverenitásunkat sértő nemzetközi lépéseket tett" - fogalmazott.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország energiaellátása szuverenitási kérdés, azzal köt szerződést az energiaellátás biztosításáról, akivel akar. Magyarország a leghatározottabban elutasítja az ukránoknak részben a magyar szuverenitást megkérdőjelező, másrészt a Magyarországot negatív színben feltüntető ellenséges kommunikációs és politikai kampányát - húzta alá.

Emlékeztetett, a tavalyi és az idei évet tekintve a legtöbb Európában vásárolt gáz Ukrajnába Magyarországon keresztül érkezett.

Ennek ismeretében elfogadhatatlan lenne Kijev részéről a kárpátaljai magyar kisebbségek jogainak bármi fajta korlátozása.

Szijjártó Péter végezetül hozzátette, a jelenleg tapasztalható magas energiaárak mellett jól látszik a gázbeszerzésről kötött magyar-orosz megállapodás jelentősége. A szerződés keretében Magyarország jó áron szerezheti be a gázt hosszútávú ellátás biztosítása mellett - emelte ki.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.