Karpat.in.ua
| 2021. 10. 19. – 12:30 | Ukrajna |
Ukrajna külügyminisztere és az Európai Unió képviselője a krími és a donbaszi emberi jogi helyzetről tárgyalt. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna külügyminisztere és az Európai Unió képviselője a krími és a donbaszi emberi jogi helyzetről tárgyalt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Imon Gilmore-val, az Európai Unió emberi jogi különleges képviselőjével tárgyalt, aki először látogatott Kijevbe, számolt be a Külügyminisztérium sajtószolgálata - írja a Karpat.in.ua.

A találkozó során a felek megvitatták az annektált Krím-félsziget emberi jogi helyzetét.

„Az Orosz Föderáció, mint megszálló továbbra is szisztematikusan követ el durva emberi jogi jogsértéseket az ideiglenesen elfoglalt Krím-félszigeten. Különösen a krími tatárokat, újságírókat és vallási csoportok tagjait nyomják el. Az orosz terrorizmusellenes jogszabályok a politikai ügyek fabrikálásának eszközévé váltak”, – mondta Kuleba tárgyalópartnerének.

A miniszter felszólította az európai diplomatát, hogy tegyen meg minden erőfeszítést az Oroszország által illegálisan fogva tartott ukránok szabadon bocsátása érdekében. A külügyminiszter és az EU képviselője tárgyalt továbbá „Oroszország romboló politikájáról” Donbász ellenőrizetlen területein, többek között „dacosan akadályozza az EBESZ különleges megfigyelő missziójának tevékenységét, amelynek munkatársai a helyezet túszai lettek Donyeckben”.

Végül a felek megállapodtak abban, hogy aktivizálják az együttműködést a Krími platform feladatainak végrehajtása érdekében.

Gilmore elfogadta Kuleba meghívását, miszerint a következő ukrajnai látogatása során meglátogatja a Krím-félsziget közigazgatási határát.

Emlékeztetőül, október 14-én a Krím úgynevezett „Legfelsőbb Bírósága” 12 évi börtönbüntetésre ítélte kémkedés vádjával a 61 éves ukrán Konstantin Siringet. 

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.