Origo
| 2021. 10. 02. – 13:00

Az univerzum fiatal korából származó halott galaxisokat azonosítottak csillagászok a Hubble űrteleszkóp és az ALMA rádiótávcső-hálózat segítségével - írja az Engadget-re hivatkozva az Origo.

Számítások szerint a hat galaxis a csillagformálódás legintenzívebb szakaszának számító időszakban pusztult el, mert rejtélyes okok miatt eltűnt a nyersanyagként szolgáló hideg hidrogéngáz.

A tudósok egyelőre nem értik, mi történhetett.

A kutatók erős gravitációs lencse segítségével azonosították a nagyjából 10 milliárd éve kihunyt csillagvárosokat. A jelenség lényege, hogy a galaxishalmazok hajlítják és felerősítik a korai világegyetem objektumainak fényeit, így azok tanulmányozhatóvá válnak.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy bár a kimúlt galaxisokban nem folyik csillagképződést, ennek ellenére tágultak, amit valószínűleg más galaxisokkal való összeolvadás segített elő.

Nem tudni, mi okozta a hidrogéngáz eltűnését.

Elképzelhető, hogy valamilyen objektum (például egy fekete lyuk) felforrósította vagy villámgyorsan elhasználta a rendelkezésére álló nyersanyagot,

ami a galaxisok idő előtti halálához vezetett. 

A szakértők jelenleg is tanulmányozzák a lehetséges forgatókönyveket. A teljes tanulmány a Nature magazin aktuális számában olvasható.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek