HáziPatika.com

| 2021. 10. 21. – 18:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A Crohn-betegség a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladása. A hasmenés és a hasfájás mellett az alábbi a tünetek is erre a problémára utalhatnak.

A Crohn-betegség jellemzően a vékonybél utolsó szakaszának és a vastagbélnek a gyulladása, de a szájüregtől a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely szakaszán előfordulhat. Klasszikus tünetei közé tartozik a hasmenés, a hasfájás és a felszívódási zavarok, de a következő jelekre sem árt felfigyelni - írja a Házipatika.com.

Szemszárazság, irritáció, homályos látás

Ezeket a tüneteket az A-vitamin hiánya okozza, ami az egészséges látás megőrzésében kulcsszerepet játszik. Hiányában elhomályosuló látás, irritáció, szemszárazság és a szemek kivörösödése tapasztalható, amelyekkel ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

Afták

A fogínyen, az alsóajkakon, a nyelvtőnél vagy a száj belső részén apró, de igen kellemetlen fehér pöttyök, afták keletkezhetnek. Ez akkor jellemző, amikor a bélrendszerben fellángol a gyulladás.

Erythema nodosum

Az erythema nodosum egy elég kellemetlen bőrbetegség, amelynek során különböző méretű vörös csomók jelennek meg a bőrön. Az aftákhoz hasonlóan ezek is jellemzően akkor keletkeznek, amikor gyulladásban vannak a belek.

Végbélrepedések

A krónikus hasmenés, a fájdalmas bélmozgások, vagy a gyulladás kísérője lehet a végbélrepedés. Erre a problémára általában gyógyszert írnak fel a betegeknek, de egyes esetekben szükség lehet sztóma alkalmazására is.

Csontritkulás, ízületi fájdalmak

A D-vitamin és a kalcium felszívódási zavarai miatt sok Crohn-betegnél alakul ki csontritkulás, sok páciens ízületi fájdalmakat tapasztal. A hátfájás is gyakori panasz, de az itt-ott megjelenő fájdalom, valamint a csípő-, csukló- és térdmerevség is sokakat érint. A panaszok ellen nyújtást, valamint hideg vagy meleg borogatást ajánlanak az orvosok.

Súlycsökkenés

A hasfájás és a hasmenés miatt sokan jóval kevesebbet esznek - gyakran csak néhány ételfajtából -, mert tartanak attól, hogy milyen hatással lesznek rájuk az elfogyasztott ételek. Emiatt sokaknál fogyás tapasztalható. A dietetikusok általában alacsony rosttartalmú étrendet javasolnak, kevés feldolgozott és finomított élelmiszerrel, különösen azoknak, akik a bélfal megvastagodásával, bélszűkülettel élnek.

Akiknél ez a probléma nem áll fenn, azoknak gyulladáscsökkentő ételek - zöldségek, gyümölcsök, sovány fehérjék, teljes kiőrlésű pékáruk - fogyasztását ajánlják, vagyis nagyjából a mediterrán diéta követését. Az orvosok szerint sok Crohn-betegségben szenvedő páciens úgy tudja, nem ehet rostot, de ez félreértés - minden a beteg állapotától függ.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.