Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 21. – 08:00 | Kárpátalja |
A Bátyúi Középiskola 1971-ben nyitotta meg kapuit. Az intézmény falai között jelenleg is színvonalas oktatás folyik. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

A Bátyúi Középiskola 1971-ben nyitotta meg kapuit. Az intézmény falai között jelenleg is színvonalas oktatás folyik. Időközben a magyar osztályokkal párhuzamosan előbb orosz, majd ukrán osztályok nyíltak, így az iskola áttért a kétnyelvű oktatásra, de lelkületében mindig is magyar maradt. Egykori és jelenlegi pedagógusok, diákok 2021. október 20-án pedig méltán ünnepelhették az intézmény 50. születésnapját.

A jelenlévőket Baraté Béla igazgató köszöntötte, aki megemlékezett az indulás éveiről, kiemelve, hogy az intézmény létrejötte előtt a különböző korosztályok különböző épületekben tanultak. „Községünk nyolcszáz éves múltra tekint vissza, mely idő alatt mindig is működött itt oktatási intézmény. Erre méltán lehetünk büszkék” – mondta. Séra Viktória, a középiskola egykori diákja, aki ma már a tanári gárdát erősíti, külön köszönetet mondott tanárainak, akik nélkül nem végezhetné ezt a színvonalas munkát.

Egy iskola gyermekzsivaj nélkül csak egy épület. A 3. osztályosok verses összeállításából láthattuk, hogy ők töltik meg azt az épületet élettel. Őket pedig a felsősök követték, kiknek előadásában a tanári pálya jó és kevésbé kellemes mozzanatait fedezhettük fel.

„1971 őszén az akkori dolgozók és tanulók önkéntes munkájának eredményeként sikerült megnyitnunk az iskolát. Nagy öröm számunkra, hogy jelenleg is több száz diák tanulhat e falak között” – emelte ki Nyeste Albert, az intézmény első igazgatója, majd az őt követő igazgatók is felidézték munkájuk tartalmas éveit.

Ezt követően a középiskola fennállását és a tanulókat a pedagógusok humoros zenés összeállítással köszöntötték. „Huszonöt évet töltöttem el az iskola falai között. Ezalatt az idő alatt számos dolog történt, melyre büszkék lehetünk. Elindítottuk a Kazinczy Szépkiejtési Versenyt, majd az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati versenyt, melyeken kiválóan szerepeltek diákjaink – emlékezett vissza Szántó Edit, az iskola egykori magyartanára. – Ma méltán lehetünk büszkék.”  

A Bátyúi Református Egyházközség Ararát együttese Istent dicsőítő énekekkel tette még emelkedettebbé az ünnepi hangulatot. Őket követve Kacsó Géza református lelkész kérte Isten áldását a jelenlévők életére.

Az esemény záróakkordjaként az intézmény fennállásának 50. évfordulóját méltató emléktáblát avattak, melynek megvalósulását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség tette lehetővé.

Kurmay Anita

Hirdetés

  • Fennállásának 50. évfordulóját méltatta a Bátyúi Középiskola
  • Fennállásának 50. évfordulóját méltatta a Bátyúi Középiskola
  • Fennállásának 50. évfordulóját méltatta a Bátyúi Középiskola
  • Fennállásának 50. évfordulóját méltatta a Bátyúi Középiskola
  • Fennállásának 50. évfordulóját méltatta a Bátyúi Középiskola

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 43. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés