Origo
Megosztás


A Credit Suisse befektetési bank 147 millió fontos - közel 65 milliárd forintos - bírságot kapott a brit hatóságoktól, mivel a vádak szerint érintett volt egy halászati szektorhoz kapcsolódó korrupciós botrányban, Mozambikban.

A Credit Suisse a bírság mellett vállalta, hogy leír 200 millió dollárnyi adósságot, amellyel az afrikai ország tartozik a cégnek – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

A 147 millió fontos bírság részét képezi annak a 475 millió dollárnak, amelyet a Credit Suisse fizet a brit, svájci, valamint amerikai szabályozók felé az ügyben történt megállapodások kapcsán. 

A vádak szerint a pénzintézet munkatársai kenőpénzt fizettek és fogadtak el egy többmilliárd dolláros ipari hitelcsomag ügyintézése közben.

A háttérben pedig Mozambik történetének legnagyobb korrupciós botránya húzódik meg.

Az afrikai ország kormánya ugyanis több mint 2,7 milliárd dollárnyi hitelt vett fel, hivatalosan azért, hogy egy fejlett tonhalipart hozzon létre – például vonóhálós hajók és katonai járőrhajók megvásárlásával. Úgy tűnik azonban, hogy a pénz egy jelentős része végül korrupt tisztségviselőknél kötött ki.

A volt pénzügyminiszter, Manuel Chang például 2018 decembere óta őrizetben van a szomszédos Dél-Afrikában. A 66 éves politikus tagadja az arról szóló vádakat, hogy 7 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el, de az októberben indult, történelmi méretű per még izgalmas eredményekre juthat az ügyben.

Changot egyébként az Egyesült Államok kérésére tartóztatták le, és az USA is vizsgálatot indított az amerikai pénzügyi szereplők esetleges érintettsége miatt.

A brit pénzügyi felügyeleti hatóság (Financial Conduct Authority, FCA) vezetője a Credit Suisse bírsága kapcsán kiemelte, az összeg tükrözi a tranzakciók szélesebb körű hatását is, mivel a korrupció komoly gazdasági károkat okozott a mozambiki népnek.

A bírság egyébként magasabb lett volna, ha a Credit Suisse nem vállalja a 200 millió dolláros adósságleírást – tette hozzá Mark Steward, az FCA vezetője.

Az FCA közlése szerint a mozambiki kormány által megbízott szereplők 2012 és 2016 között több mint 50 millió dollárt fizettek a Credit Suisse érintett üzletkötőinek, annak érdekében, hogy az ország kedvezőbb feltételekkel jusson hitelhez. A hatóság állítása szerint a bank két ügyvezető igazgatója is érintett volt a kenőpénz átvételében.

A mozambiki tisztviselők a 2012 és 2016 közti időszakban legalább 137 millió dollárnyi kenőpénzt kaptak – közölte az FCA.

Ezzel párhuzamosan az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is elmarasztalta az ügyben a Credit Suisse-t, a hiányos belső számviteli ellenőrzések miatt. A bank beleegyezett, hogy közel 100 millió dollárt fizet az amerikai hatóságnak – közölte az SEC.



Forrás