Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 22. – 08:00 | Kárpátalja |
Petróci Iván ukrán költőként és műfordítóként kezdte pályáját Kárpátalján, de az 1990-es évek elején áttért az Ukrajnában önálló nyelvként el nem ismert ruszinra. Fotó: Kurmay Anita

Hirdetés

Petróci Iván ukrán költőként és műfordítóként kezdte pályáját Kárpátalján, de az 1990-es évek elején áttért az Ukrajnában önálló nyelvként el nem ismert ruszinra, anyanyelvére, és ettől kezdve csak ezen a nyelven írt. A Kárpátaljai Magyar Irodalmi Napok keretében Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Beregszászért Alapítvány közös szervezésében október 20-án az Európa Magyar Ház udvarán emléktábla-avatással méltatták a sokoldalú író életművét.

A jelenlévőket Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, történész köszöntötte. „Petróci Iván költői és műfordítói munkája mellett jelentős újságírói érdemeket is szerzett” – kezdte, majd ismertette a ruszin író életét. Kiemelte, Petróci Iván jó barátságot ápolt Balla D. Károllyal, olyannyira, hogy egymás műveit fordították. „Műfordítónak lenni nagy kihívás, egy másik nyelven visszaadni azt, amit a költő üzen, nem könnyű, de nemes feladat” – emlékeztetett rá Beke Mihály András, első beosztott konzul.

Margarita Lukecsa, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ruszin Társaság tagja igazi patriótának nevezte a költőt, aki nagyon szerette Kárpátalját, az itt élő embereket és az irodalmi életet. „Petróci Iván életében visszahozta Kárpátaljára a ruszin irodalmi életet, emellett elsőként fordította le az Egri csillagokat és Radnóti Miklós Bori noteszét ruszin nyelvre” – méltatta a költőt Dupka György történész.

„A Beregszászért Alapítvány első ízben állít emléktáblát nem magyar személynek, bár Petróci Iván ezer szállal kötődik a kárpátaljai magyarsághoz és a magyar irodalomhoz – emelte ki levélüzenetében Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke, melyet Pirigyi Gergely tolmácsolt a jelenlévők felé. –  Emléktáblájának felavatásával nagybátyja, Potusnyák Fedor után a ruszin irodalom és művelődés újabb neves alakjának van immár emlékjele városunkban.”

Az emléktáblát Beke Mihály András és Margarita Lukecsa leplezte le.

K. A.

Hirdetés

  • Felavatták Petróci Iván emléktábláját Beregszászon
  • Felavatták Petróci Iván emléktábláját Beregszászon
  • Felavatták Petróci Iván emléktábláját Beregszászon

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 43. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés