MTI

| 2021. 10. 22. – 08:30 | Oroszország |
Alaptalanul vádolták meg kémkedéssel a NATO mellet működő orosz diplomáciai misszió munkatársait - írta Marija Zaharova. Fotó: Internet

Hirdetés

Alaptalanul vádolták meg kémkedéssel a NATO mellet működő orosz diplomáciai misszió munkatársait - írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.

"Tisztában kell lennünk azzal, hogy a NATO módszeresen tette tönkretette az Oroszországgal fennálló kapcsolatokat, mégpedig a hidegháborús logikát választva. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerepe ebben a romboló folyamatban jelentős volt. Végül pedig azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a NATO által kiutasított oroszok (ellenséges) tevékenységére nincs bizonyíték" - írta Zaharova, idézi az MTI.

A szóvivő Stoltenbergnek arra a szerdai kijelentésére reagált,

amely szerint a NATO melletti brüsszeli orosz képviselet nyolc orosz munkatársa nem diplomata, hanem hírszerző volt.

Zaharova úgy vélekedett, a NATO-főtitkárnak fel kellene tennie magának a kérdést, hogy a tagállamok hány diplomatának és újságírónak álcázott képviselője folytat kémtevékenységben szerte a világon. "Ha ezt megengedhetetlennek találja, akkor kérem, hívja vissza a NATO-országok hírszerző ügynökeit Oroszországból" - írta Zaharova.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy Oroszország november 1-jétől felfüggeszti a NATO mellett működő képviseletének tevékenységét. Emellett felfüggeszti a NATO moszkvai katonai missziójának, valamint az észak-atlanti szövetség belga nagykövetségen működő tájékoztatási irodájának tevékenységét is.

Az indoklás szerint Moszkva válaszlépéseket hozott arra reagálva, hogy a szövetség október 6-án közölte: 18-ról 10 főre csökkenti Oroszország NATO-képviseletének létszámát. Az orosz misszió nyolc tagjának kiutasítását a NATO azzal indokolta,

hogy az érintettek "ellenséges tevékenységet" folytattak.

A Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását és Moszkvának a délkelet-ukrajnai válságba való beavatkozását követően a NATO 2015-ben és 2018-ban is csökkentette az orosz képviselet létszámát.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.