HáziPatika.com

| 2021. 10. 23. – 18:04 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Néha előfordulhat, hogy úgy alakul az életünk, hogy csak minimális időnk marad az alvásra. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés: feküdjünk le egy-két órára, vagy annak már semmi értelme és inkább maradjunk ébren?

Bizonyos élethelyzetekben nincs lehetőségünk eleget aludni, de az is előfordulhat, hogy a nulla alvás és az 1-2 órás pihenés között kell döntenünk. Egyik megoldás sem tűnik túl kellemesnek, de a szakértők szerint még a nagyon kevés alvás is jobb lehet, mint a semmi. Kutatások szerint ugyanis az, ha 18 órán át folyamatosan ébren vagyunk, körülbelül úgy hat a szervezetünkre, mintha 0,05 százalékos lenne a véralkoholszintünk, 24 óra folyamatos ébrenlét hatása pedig nagyjából 0,1 százalékos véralkoholszinttel egyezik meg - írta meg a Healthline.

Az alvás ezért nagyon fontos

Amikor alszunk, a testünk négy alvási cikluson megy keresztül, durván 90 percenként. Egy átlagos éjszakán 4-6 ilyen periódus megyünk át. A néhány órás alvás messze nem ideális, ugyanakkor lehetőséget ad a testünknek, hogy legalább egy ilyen szakaszon keresztülmenjen. Kutatások igazolják, hogy egy 90-110 perces alvás után kevésbé vagyunk bágyadtak és erőtlenek, mint egy 60 perces után. Egy átvirrasztott éjszakánál viszont minden jobb, még akár egy 20 perces szundikálás is - írja a Házipatika.com.

Ha teljes mértékben kihagyjuk az alvást, akkor csak egyre erőtlenebbek leszünk, és ez folyamatosan rosszabb és rosszabb lesz, egészen addig, míg végre le nem fekszünk. Ha még 1-2 órára sem dőlünk le, akkor koncentrációs zavarokra, gyengülő rövidtávú memóriára, az értékítéletünk romlására, hosszabb reakcióidőre, ingerültségre, alacsonyabb fájdalomküszöbre, illetve a stresszhormonjaink szintjének megemelkedésére számíthatunk.

Veszélyes az alváshiány

Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy az alváshiányos napokból ne legyen rendszer, mert a túl kevés alvás hosszú távon elég komoly egészségügyi kockázatot rejt magában. Ha például valaki rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszik, annak 260 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy elaludjon az autója volánjánál ülve - nagyjából minden hatodik autóbalesetnek ez az oka. A krónikus alváshiány ráadásul gyengíti az immunrendszert, növeli az elhízás, a depresszió, a szorongás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, negatívan hat a libidóra, valamint termékenységi zavarokat és szívproblémákat is okozhat.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés