Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 23. – 13:33 | Kárpátalja |
Mondics-Kurmay Lívia számára a nyelvtanulás hobbi és munka egyaránt. Az általa vezetett Start Nyelvközpont az a nyelviskola, ahol a kicsik játékos formában sajátíthatnak el egy-egy idegen nyelvet.

Hirdetés

A nyelvtanulás fontossága számos tekintetben megmutatkozik. Egy ember annál értékesebb, minél több nyelvet beszél, hiszen ennek köszönhetően kiválóan meg tudja értetni magát a más kultúrákban élő személyekkel is. Idegen nyelvtudás birtokában igen sok mindent nyerhetünk az életben, hiszen lehetőségek tárháza nyílhat ki előttünk.

Mondics-Kurmay Lívia számára a nyelvtanulás hobbi és munka egyaránt. Az általa vezetett Start Nyelvközpont az a nyelviskola, ahol a kicsik játékos formában sajátíthatnak el egy-egy idegen nyelvet. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Meséljen magáról!

– Munkácson születtem, ott is nőttem fel. Szerettem ott lenni, Majnek Antal atya és a cserkészet egyfajta közösségi életet szerveztek, melybe én is bekapcsolódtam. Mindig is érdekeltek az idegen nyelvek, és könnyen is tanultam azokat, így a középiskola elvégzését követően Egerbe felvételiztem angol nyelvtanári szakra. Sok szép emléket őrzök azokból az évekből: a szalézi nővérek által vezetett leánykollégiumba kerültem, akiknek segítségével bejárhattuk például Olaszországot. Ezt követően Németországban töltöttem két évet, ahol jól elsajátíthattam a német nyelvet. Utána visszatértem Magyarországra, Veszprémben tanultam. Édesanyám Pápán zenetanár, egyik húgom jelenleg a moldvai csángóknál oktatásügyben tevékenykedik és munkájával értékek megőrzésén dolgozik, másik húgom pedig Olaszországban él családjával, a nyáron szerezte meg ottani diplomáját, többek között olasz dobogós helyezést nyert búvárként is. Én magam sokat vagyok Magyarországon és Kárpátalján.

– Ma mégis Kárpátalján tevékenykedik.

– Huszton ismertem meg a férjemet, aki beregszászi születésű. Házasságkötés után itt folytattuk tovább az életünket. Kezdetben nem volt könnyű újra megszoknom az itteni életet, de ma már azt mondhatom, hogy itt vagyok újra itthon. Született három gyönyörű gyermekünk, akik mindennél fontosabbak nekünk.

– Hogyan jött létre a Start Nyelvközpont?

– A tanítás mindig is része volt az életemnek, Magyarországon és Németországban is vállaltam különórákat, tanfolyamokat, ahol gyerekeket és felnőtteket oktattam. Németországban a nyelviskola összes szintjét végigjártam, megtapasztaltam a Goethe Institut nyelvvizsga követelményeit, így megismertem a nyelviskolai oktatás rendszerét. Itt már nyolc éve vezetem a Start Nyelvközpontot, melynek neve az indulást jelzi, hisz nálunk hatéves kortól tanulnak a diákok. Kárpátalján a nyelviskolai rendszer fontossága felől még kicsit „meg kell győznünk” a lakosságot, a szülők inkább a magánórát érzik a legmegfelelőbb tanulási módszernek. Tapasztalatból látom, hogy a kiscsoportos foglalkozásban hatékonyabban tanulnak a gyerekek, hiszen itt el lehet játszani az adott helyzeteket, egymással, tanári felügyelet alatt gyakorolják a párbeszédeket, amit magánórán egy tanárral szemben bátortalanabbul végeznek a gyerekek. Továbbá, sokkal jobb a hangulat is.

– Hogyan képzeljük el az oktatást?

– Évközben szeptembertől májusig tanulunk, illetve vannak nyári tanfolyamaink. Egymásra épülő tanmenetünk van, amelyben nagyon stabil tudást kapnak. Kiscsoportban, játékosan foglalkozunk velük heti rendszerességgel. Célunk, hogy rávezessük a gyermeket, hogy ő maga akarjon megtanulni egy-egy nyelvet. Tanmenetünk az Oxford, Cambridge vagy Macmillan kiadó könyveiből áll össze, amelyek által erős tudásanyagot tudunk nyújtani a gyerekeknek. Óráink élményalapúak, a megtanulandó formulákat szituációkban eljátsszák a gyerekek. Iskolánkban angol és ukrán nyelvet sajátíthatnak el a jelentkezők, nyáron német nyelvet is tanulhatnak. Az ukrán nyelv tanulásához a fent említett könyvek módszertana alapján Aranyosi Viktória ukrán filológus tanárnővel közösen dolgoztunk ki egy jól működő tantervet. A kidolgozott munkafüzetekben gyermekek számára feldolgozható témákra és nyelvtanra fektettük a hangsúlyt. Ezekhez a tankönyvekhez továbbá kidolgoztunk hang- és videó anyagot is. Nagyon hálásak vagyunk a magyar kormánynak, hogy segítségükkel két nagyon korszerű, interaktív táblákkal ellátott tantermet alakíthattunk ki, ahol a gyermekek megfelelő körülmények között tanulhatnak.

– Mit jelent önnek a munkája?

– Életemben első az Úr, aköré épül a családom, szeretteim, munkám. Nagyon szeretem vezetni a nyelviskolát, látni a gyerekek boldog arcát – felbecsülhetetlen. Sokszor a tanítványaim olyanok, mintha saját gyermekeim lennének. Úgy gondolom, ezt csak így lehet végezni, szívvel-lélekkel, csakis akkor lesz hatékony a munka. A nehézségeket is akkor tudjuk leküzdeni kitartással, amikor azt csináljuk, amit szeretünk. Szerintem mindenkinek nagyon fontos hallgatnia a szívére, hogy mi felé húzza, mivel szeret foglalkozni. Néha le kell mondanunk olyan dolgokról, melyek megkeserítenek, hogy teret hagyjunk annak, ami igazán a miénk.

– További tervek…

– Szeretnénk további oktatóanyagokat, gyermekszótárakat kidolgozni. Emellett terveink között szerepel az önálló oktatást segítő tananyag kiadása ukrán nyelvből. Támaszt szeretnénk nyújtani általa azoknak, akik otthon szeretnék elsajátítani az ukrán nyelvet.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 42. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés