Origo
| 2021. 10. 23. – 11:00 | Világ |
Az utóbbi években, számos független analízis jelezte, hogy a bolygónk 2021-ben keresztül fog suhanni az üstökös által hagyott sűrű porfelhőkön. Fotó: Internet

Hirdetés

Csillagászok egy teljesen új meteorrajt fedeztek fel a déli félteke éjszakai égboltján. A száguldó hullócsillagok zápora akkor bukkant fel, amikor a Föld keresztülhaladt az űrben a 15P/ Finlay üstökös által szétszórt poros anyag folyamon.

Az "égi műsort" – amelyet a csillagászok Arid meteorzápornak neveztek el, mivel az Ara csillagkép felől szóródó rajként jelent meg – bepillantást nyújt a kutatóknak az üstökös összetételébe - írja az Origo.

A tudósok rutinszerűen figyelik meg a 15P/Finlay üstököst, amióta 1886-ban felfedezték.

Az utóbbi években, számos független analízis jelezte, hogy a bolygónk 2021-ben keresztül fog suhanni az üstökös által hátra hagyott sűrű porfelhőkön, amit  akkor vált le az üstökösről, amikor 1995-ben, 2008-ban és 2014-ben keresztülhaladt a belső Naprendszeren. Bár senki nem tudta biztosan, hogy meteorid-rajt is maga után hagy a 15P/ Finlay, bár az előrejelzések erre utaltak. 

Hogy ezt megtudják, megfigyelők Dél-Amerika szerte készenlétben álltak amint a várt aktivitás idején szeptember vége felé és október elején. Néhány kutató még kisebb meteorkamerákkal felszerelt megfigyelő csoporto is felállított  Chile fényszennyeződéstől mentes helyszínein.

A tény, hogy sok csoport képes volt sikeresen megfigyelni a felvillanó meteorokat az előre jelzett időben, izgalommal töltötte el a csillagászokat.

„Húsz éve dolgozom ezen a témán, ez az első, hogy egy új meteorzápor születését látta." – mondja Jérémie Vauballion a L'Observatoire de Paris, a Párizsi Obszervatórium kutatója, aki az egyik tudós, aki előrejelzéseket tett a  várható meteor aktivitásról.

Ye Quanzhi, a Maryland Egyetem csillagásza, aki szintén modellezte a 15P/Finlay üstökösből származó porfolyamot, összehasonlította az adatokat a mintát hozó missziók anyagaival. „Az üstökösök por és jég laza kollekciói, tehát tanulmányozván a meteoritokat amint belépnek a Föld atmoszférájába, tanulunk valamit az üstökösök építőkockáiról is" – mondja Quanzhi.

Ye különösen az üstökös által hátra hagyott porszemek méreteloszlását akarja vizsgálni. Ez lényegében annak mérése, hogy mennyi nagy részecske van a kicsikhez képest és ez úgy is  megbecsülhető,

hogy összehasonlítják az Arid-raj meteorzápora alatt érzékelt ragyogó illetve halvány meteorok mennyiségét.

„ A por méreteloszlását viszonylag könnyű megmérni,és ez segít annak megértésében, hogy , hogy az ústökös  apró porszemei hogyan tapadnak össze." – mondja Ye.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés