MTI

| 2021. 10. 24. – 15:00 | Franciaország |
A legnagyobb ismert triceratopszcsontváz 6,65 millió euróért kelt el csütörtökön egy párizsi árverésen. Fotó: Internet

Hirdetés

A legnagyobb ismert triceratopszcsontváz 6,65 millió euróért kelt el csütörtökön egy párizsi árverésen.

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Megkövült maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus - írja az MTI.

A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték.

„Egy amerikai gyűjtő vásárolta meg, akit nagyon felvillanyoz az a gondolat, hogy képes volt megszerezni egy ilyen maradványt személyes használatra” – közölte Djuan Rives, az új tulajdonos képviselője.

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő, az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el koponyasérüléséből ítélve.

A triceratopsz („háromszarvú arc”) csontvázának 60 százalékát, mintegy 200 csontját találták meg. A nyolcméter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú – csaknem egyharmada a teljes testhossznak –, és két méter széles.

A Drouot aukciósház szakemberei előzetesen úgy becsülték, hogy 1,2-1,5 millió euróért kelhet el Big John. Az 5,5 millió eurós leütési ár – amelyhez még hozzájönnek az adók és jutalékok – európai rekord – közölte Alexandre Giquello, az aukciósház illetékese, aki szerint a dinoszauruszcsontvázak piaca egyre nő.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz,

a rettegett tyrannosaurus rex (T-rex) ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya.

Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex-csontvázért.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.