Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 24. – 09:33 | Kárpátalja |
A Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság (KMMT) egyik fontos célja a családok támogatása és segítése.

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Mentálhigiénés Társaság (KMMT) egyik fontos célja a családok támogatása és segítése. A társaság megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, novemberi kezdéssel, szülői támogató csoport szerveződik Nem vagy egyedül! címmel. A programról Demeter-Szabó Ágotát, a projekt vezetőjét kérdeztük.

– Hogyan került kapcsolatba a segítő hivatással?

– Már bő tíz éve masszőrként dolgozom Beregszászban, ami eleve egy segítő szakma, hisz közelről kapcsolatba kerülök az emberekkel. Megismerem őket, látom a nehézségeiket és munkám során a szenvedés sokféle formájával találkozom. Az egyik vendégem mesélt arról, hogy nálunk is van lehetőség megismerkedni a mentálhigiénés segítő szemléletmóddal, amit az elérhető képzés által igyekeztem a hivatásomba is beépíteni. A szakdolgozatom témája is a különleges bánásmódot igénylő gyermeket nevelő szülők megsegítése volt. Azért fontos nekem ez a terület, mert a családunkban született egy autista kisfiú, aki már most 15 éves. Általa jól ráláttam arra, hogy mennyire más az olyan szülők élete, akik nem átlagos gyereket nevelnek. Ezért is szívügyem a most induló program.

– Mit lehet tudni erről a programról?

– A Nem vagy egyedül! projekt olyan szülőknek szól, akik valamilyen fizikai vagy szellemi fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, esetleg különleges, sajátos nevelési igényűt, például autistát.

– Milyen nehézségeik lehetnek ezeknek a szülőknek?

– Amikor egy házaspár kisbabát vár, elképzeli, hogy milyen csodás lesz felnevelni szeretett gyermeküket. Egy sérült gyermek érkezése azonban alapjaiban rengeti meg a családi rendszert és borítja fel az addigi életet. A szülők – a gyermeknevelés általános kérdései és problémái mellett – olyan nehézségekkel találkoznak, amelyekre egyáltalán nincsenek felkészülve. Ami különösen nehéz, hogy fel kell készülniük az egész életükön át tartó intenzív segítő szerepre.

– Ez nem lehet könnyű érzelmileg...

– A tapasztalatok és a szülőkkel való beszélgetés során kiderül, hogy igen, gyakran vannak gyötrő érzéseik amiatt, hogy más a gyermekük. Az ápolás miatt gyakran kevés a külső kapcsolatuk, fáradtak, fásultak lehetnek. Sok esetben előfordulhatnak idegrendszeri gondok az állandó aggódás és félelem miatt, hogy akár elveszíthetik a gyermeküket, vagy az attól való szorongás miatt, hogy ki viseli gondját a gyermeknek, ha ők már nem lesznek. Ami különösen aggasztó, hogy az ilyen helyzetben lévő házaspárok gyakran nehezen vagy egyáltalán nem tudják a párjukkal megosztani a fájó érzéseiket, nem tudják együtt feldolgozni a traumát.

– Ilyenkor lehet szükség az önök támogatására.

– Igen, hisz Kárpátalján egyelőre nem igazán tudnak segítséget kérni a fent említett szülők. Ezt a nagy hiányt kívánjuk pótolni, illetve kezdeményezni a pótlását, a Nem vagy egyedül! projektünkkel. Tapasztalataink azt mutatják, hogy rendkívül sok az érintett még kisebb régiónkban, Beregszászban és a környező falvakban is. A programunk célja a résztvevő szülők megerősítése abban, hogy nincsenek egyedül a helyzetükkel, vannak sorstársaik. Célunk az is, hogy az alkalmak hozzájáruljanak a lelki egészségükhöz, ezáltal új erőt kapjanak a mindennapi harcaikhoz. Meggyőződésünk, hogy egy támogató közösséghez való tartozás, és az ott kapott érzelmi plusz hozzásegíti majd őket ahhoz, hogy sikeresen helytálljanak, valamint növeli a lelki és fizikai teherbírásukat.

– Mire számíthatnak az érdeklődők?

– Ezeken az alkalmakon a résztvevő szülők kedves, barátságos, elfogadó, maximálisan bizalmi légkörben találkozhatnak, beszélgethetnek nehézségeikről, örömeikről, oszthatják meg egymással tapasztalataikat. Kb.10 fős csoporttal tervezzük a foglalkozást, több alkalommal, a járványügyi intézkedések maximális betartásával.

– Úgy hallottam, már egy hasonló csoportot szerveztek a karantén előtti időszakban. Lehet arról tudni, hogy milyen volt az akkori fogadtatása ennek a kezdeményezésnek?

– Nagyon pozitív. A résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy többek között jó hangulatot, elfogadást, szeretetet, megértést, sok lelki pluszt és sorstárs-kapcsolatokat kaptak. Bízunk abban, hogy így lesz ez a jelenleg szervezés alatt álló csoportnál is.

– Hogyan jelentkezhetnek a szülők?

– Szeretettel várjuk az érdeklődők jelentkezését november 1-ig a dagotaszabo1983@gmail.com e-mail címen vagy a 0501011792 telefonszámon.

– Mi pedig eredményes munkát kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 42. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés