MTI

| 2021. 10. 25. – 14:00 | USA |
Rendkívül heves ciklon csapott le San Franciscóra és környékére. Fotó: Internet

Hirdetés

Sárcsuszamlásokat és villámárvizeket okozott az Észak-Kaliforniában tomboló vihar, amely vasárnap csapott le San Franciscóra és környékére. A szél letépte az elektromos vezetékeket, a kidőlt oszlopok autókat törtek szét, a lakókat evakuálni fogják.

Az amerikai államban nem is olyan régen még az erdőtüzek okoztak súlyos természeti károkat - írja az MTI.

Az erős vihar sárcsuszamlásokat váltott ki és elektromos vezetékeket szakított le, miközben a szél San Franciscót is elérte.

Az áradást hozó eső és erős szél kísérte időjárási jelenség egy légköri folyó, amely a Csendes-óceán felől behúzódó hosszú és széles nedvességtömeg, amely az előrejelzések szerint a következő napokban dél felé fog haladni.

Helyenként akár 25 centiméternyi eső hullhat a nyugati partvidéken - mondta Marc Chenard meteorológus a nemzeti meteorológiai szolgálattól.

A San Franciscó-i öböl térségéből áradásokat jelentettek, Berkeley-ben utcákat zártak le. Vasárnap reggel a San Franciscótól északra fekvő Tamalpais-hegyen az előző 12 óra alatt több mint 15 centiméternyi csapadék hullott - közölte a meteorológiai szolgálat a Twitteren.

Mintegy 240 kilométerrel északabbra a kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat Butte megyében a sárcsuszamlások miatt.

A heves időjárási csapás Kalifornia történetének legforgalmasabb erdőtűzszezonját követi, és fokozza a hirtelen áradások veszélyét. A régió nagy részén súlyos, szélsőséges vagy kivételes szárazság uralkodik az amerikai szárazságfigyelő intézet szerint. A leégett területeken a víz gyorsabban elfolyik, így ott a legnagyobb a hirtelen áradások, a villámárvizek kockázata - mondta Chenard.

A San Franciscótól északkeletre, a Sierra Nevada hegységben található, rögös hegységben keletkezett tűz - az állam történelmének második legnagyobb erdőtüze - által letarolt 230 670 hektárnyi terület egyes részeiről már többször jelentettek sárcsuszamlásokat - tette hozzá Chenard.

Az óránkénti 97 kilométert meghaladó széllökések San Franciscóban és Sacramento környékén áramkimaradásokat idéztek elő.

A Twitter közösségi oldalra a lakosok által feltett fényképeken az volt látható, hogy a kidőlt közműpóznák autókat törtek össze és elzárták az utakat. 

A térségben akár 13 centiméternyi eső is lehet.

Egyes helyeken a helyi hatóságok evakuálásra szólítják fel lakosokat. Azt írták ha veszélyben érzi magukat, ne tétovázzanak. Ha lekésték a megfelelő menekülési pillanatot, menjenek magasabban fekvő területre. 

Sacramentóban homokzsákokat osztogattak és evakuációs központokat nyitottak. A helyi katasztrófavédelmi hivatal óvatosságra intette a lakosokat.

Chenard szerint a magasabban fekvő területeken havazás várható. A ciklon vasárnap este és hétfőn fokozatosan dél felé mozdul el Közép-Kalifornia felé.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés