Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 25. – 07:57 | Kárpátalja |
Az elmúlt hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a világ magyarsága. Fotó: Szabó Sándor

Hirdetés

Az elmúlt hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a világ magyarsága. Arra, hogy hatvanöt évvel ezelőtt voltak bátrak, akik egy évtizednyi megalázottság, elnyomás, testi és lelki nyomorgatás után ki merték mondani: elég volt! A magyarság a saját kezébe vette sorsának irányítását. S ez a példamutatás máig ható kell legyen!

Magyarország ungvári és beregszászi külképviseleteinek, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szervezésében szombaton közös megemlékezésre és a hősök előtti főhajtásra került sor Ungváron. Az alkalom a Majdan Hősei parkban vette kezdetét, ahol az itt felállított 1956-os emlékmű mellett az Ungvári Dayka Gábor Magyar Középiskola tanulói verses-zenés műsorral emlékeztek ’56 hőseire. A koszorúzást követően az emlékezők az ungvári börtönhöz zarándokoltak, ahol a magyar forradalom leverése után a szovjethatalom közel 800 magyar forradalmárt tartott fogva. Itt elhangzott Tollas Tibor Október 23. című verse, majd néma főhajtásra és koszorúzásra került sor.

Ungváron már az ünnep előestéjén megkezdődött a megemlékezés, amikor is a Kárpátaljai Megyei Drámai Színházban a magyarországi 4 for Dance táncegyüttes a Hun a ritmus című előadását tekinthették meg az érdeklődők. Az előadást megnyitó ünnepi köszöntőjében Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte: 1956-ban egy kicsinek számító közép-európai nép – a magyar, egyedüliként a szocialista táborban – példa nélküli módon felkelt a világ akkori egyik legerősebb hatalma, a Szovjetunió ellen, az 1945-ben elrabolt szabadsága, hagyományai, kultúrája visszaszerzéséért, és ezzel méltán vívta ki az egész világ csodálatát. A diplomata abbéli örömének adott hangot, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek céljai – minden szenvedés és megtorlás ellenére – megvalósultak, és ma már egy szabad Magyarországon és egy harminc éve független Ukrajnában, a baráti ukrán néppel együtt közösen emlékezhetünk, félelem nélkül ünnepelhetünk. „Közös történelmünkben nem először bizonyosodott be, hogy magyarok és ukránok nem ellenfelek, hanem sorstársak. Mi, magyarok tudjuk és hirdetjük: okos szomszédok nem ellenségeskednek, nem vitatkoznak egymással, mert két, egymás kultúráját, nyelvét tisztelő nemzet együttműködése mindig gyümölcsöző gazdaságilag és az állampolgárok jólétét szolgálja. A kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködés esetén, kölcsönösen gyarapodva, gazdagodva nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, nyelvünket, közös múltunkat, értékeinket” – fogalmazott Bacskai József.

A diplomata elismeréssel szólt arról, hogy a kárpátaljai magyarság a legnehezebb időkben is képes volt megőrizni anyanyelvét és önazonosságát. Arra is rávilágított, hogy szomszédként Magyarország érdeke egy stabil, fejlődőképes és békés Ukrajna megléte, amely jogbiztonságot nyújt, és vonzó európai jövőképet tud felvázolni minden állampolgárának nemzetiségi hovatartozásától, anyanyelvétől függetlenül. „Mi továbbra is minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy az ukrán–magyar kapcsolatok normalizálódjanak, és végre egy közös sikertörténetről beszélhessünk. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy az 1956-os elődeink iránti tisztelettel, gyermekeink iránti felelősséggel, kölcsönös együttműködéssel, jó szándékkal és közös célkitűzésekkel környezetünket megóvva felvirágoztassuk közös földünk azon szegletét, amelyet a mindenható Isten ránk bízott” – hangsúlyozta a diplomata.

A szabadságvágy erővé válik és egyesíti az embereket, fogalmazott köszöntőjében Anatolij Poloszkov, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, aki arra is emlékeztetett, hogy ’56-ban milyen súlyos árat fizetett a magyar nép ebben a küzdelemben. Kiemelte: büszkék vagyunk mindazokra a magyarokra, akik nem féltek hangot adni véleményüknek.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Tanács ügyvezető elnöke az ’56-os budapesti és a 2014-es kijevi forradalmi események között párhuzamot vonva megjegyezte: az ukránok és a magyarok 58 év különbséggel kinyilvánították, hogy szabadok akarnak lenni és jobbá szeretnék tenni életüket. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a történelem során bebizonyosodott: a függetlenséget senki nem kapja ajándékba, azt ki kell harcolni. Az ilyen tiltakozások minden időben fontos történelmi időszakok voltak, szellemileg egyesítették a testvérnépeket. „Ukrajna függetlenségének évei alatt ilyen baráti támaszt érzünk Magyarország részéről. Történelmileg sorsunk szilárdan összefonódik, családi, partneri és kulturális kapcsolatok kötnek össze minket” – fogalmazott a politikus, aki hálás köszönetet mondott Magyarországnak az Ukrajnában zajló szociális és integrációs törekvések támogatáshoz nyújtott segítségéért.

Kósa Eszter

Hirdetés

  • ’56-os megemlékezés, színházi előadás Ungváron
  • ’56-os megemlékezés, színházi előadás Ungváron

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 43. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés