MTI

| 2021. 10. 26. – 13:30 | USA |
Eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra a dokumentumokat, de a Fehér Ház közölte, hogy elhalasztják. Fotó: Internet

Hirdetés

Az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök hozzátartozói sürgették Joe Biden amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra a merénylet még titkosított dokumentumait - számolt be hétfőn a Newsmax konzervatív amerikai hírportál és a Politico című lap.

A dokumentumokat eredetileg kedden hozták volna nyilvánosságra, ám a Fehér Ház pénteken közölte, hogy a lépést legalább december 15-ig elhalasztja, vagy akár tovább is, amennyiben az elnök dönt, hogy az ország érdekei a további titkosítást kívánják meg - írja az MTI.

"Gyalázat. Gyalázat az amerikai demokráciával szemben"

- reagált a Politicónak nyilatkozva ifjabb Robert F. Kennedy, a szintén meggyilkolt Robert Kennedy egykori igazságügyi miniszter - John Fitzgerald Kennedy elnök öccse - fia a Politicónak.

"Hogy' az ördögbe lehetséges ez 58 évvel a történtek után, és mégis, mi igazolhatja, hogy nem hozzák nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat?" - fogalmazott.

Unokatestvére, Patrick Kennedy, korábbi Rhode Island-i demokrata párti kongresszusi képviselő úgy vélekedett: az iratokat nem kifejezetten a család miatt, hanem azért is kellene nyilvánosságra hozni,
"mert az amerikai állampolgároknak joguk van tudni olyan dologról, amely ilyen sebet ejtett e nemzet lelkén, amely nem csak egy elnököt veszített el, hanem egy szebb jövő reményét is. Az ország érdekét tartom szem előtt, mindennek ki kell derülnie, hogy még jobban megérthessük történelmünket" - fogalmazott.

John Fitzgerald Kennedy elnököt 1963. november 22-én gyilkolták meg a texasi Dallasban.

A gyilkossággal a magányos elkövetőnek minősített Lee Harvey Oswaldot vádolták meg, akit azonban letartóztatásakor Jack Ruby bártulajdonos agyonlőtt. Ruby később a börtönben betegségben szintén meghalt.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés