HáziPatika.com

| 2021. 10. 26. – 06:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az őszülés természetes és elkerülhetetlen folyamat, amellyel előbb-utóbb mindnyájan szembesülünk. De mégis mikor kezdünk őszülni? Problémát okoz-e, ha kihúzzuk az első ősz hajszálakat? És mit tegyünk, ha elkezdődött a folyamat? 10 érdekes tény az őszülésről.

A melaninnal van összefüggésben

Az őszülés tudománya: akkor kezdünk el őszülni, amikor a hajhagymákban leáll a melanin termelődése. Ezeket a pigmentsejteket a haj festékanyagának is nevezik - ha egy hajhagyma egyszer leállt a termelésével, a folyamat nem visszafordítható - írja a Házipatika.com.

Mennyit árt a stressz?

Sokan a stresszt hibáztatják ősz hajszálaikért, de a tudomány állása szerint a géneknek jóval nagyobb szerepük van abban, hogy hány éves korunkban és milyen gyorsan kezdünk el őszülni.

Mikor kezdünk őszülni?

Általánosságban elmondható, hogy a kaukázusi típusú emberek harmincas éveik közepén kezdenek őszülni, az ázsiaiak harmincas éveik vége felé, a sötét bőrűeknél viszont csak negyvenes éveik közepén kezd szemmel láthatóvá válni ez a folyamat.

Egészségügyi bajok is állhatnak mögötte

Előfordulhat, hogy egészségügyi problémák állnak az őszülés hátterében, például B12-vitamin-hiány, ritka, örökletes tumoros rendellenességek, pajzsmirigyzavarok, a fejtetőn kialakuló vitiligo (szerzett festékhiányos bőrbetegség), illetve foltos hajhullás (alopecia areata).

A dohányzás is gyorsítja a folyamatot?

A dohányzás is befolyásolja, milyen gyorsan őszülünk: egy kutatás rávilágított, hogy a cigarettázók két és félszer valószínűbben őszülnek 30 éves koruk előtt, mint akik nem gyújtanak rá.

Kihúzzuk-e az ősz hajszálakat?

Tévhit, hogy több szürke vagy fehér szál nőne vissza a kihúzott helyett, de akkor sem ajánlott tépkedni, mert a hajhagymák megsérülhetnek, és a végén nem hogy ősz, de semmilyen hajszálak sem fognak kinőni belőlük.

Olyan erősek, mint a színes társaik?

Az ősz hajszálak vékonyabbak, szárazabbak, törékenyebbek és durvábbak, mint még életteli, színes társaik. Persze, van segítség: tápláló pakolásokkal és hajolajokkal puhíthatjuk a durvább szálakat.

Miért sárgulhatnak be?

Az erős fény és a nagy meleg besárgíthatja az ősz hajat. Kérjük fodrászunk tanácsát ennek elkerülésére, illetve a már meglévő probléma kezelésére.

Mit tegyünk, ha elkezdődött az őszülés?

Akinek csak néhány ősz hajszála van, egy csinos hajpánttal vagy a választék máshová helyezésével egyszerűen elrejtheti ezeket. Ha ez a módszer nem vált be, marad a festés, amelyet szalonban is kérhetünk vagy akár otthon is elvégezhetünk.

Csak a festés lehet a megoldás?

Sokan viszont inkább nem nyúlnak a hajszínükhöz. Inkább egy vagány hajvágásra szavaznak, mellyel frizurájuk egyszerre lehet természetes és trendi.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.