Hirado.hu
| 2021. 10. 27. – 17:00 | Ausztria |
Szerda reggelre 115 hektárnyi erdő pusztult el, a tűzoltóság szóvivője szerint ez a valaha volt legnagyobb erdőtűz Ausztriában. Fotó: Internet

Hirdetés

A katasztrófavédelem 300 tűzoltóval és nyolc helikopterrel küzd a lángok ellen a felső-ausztriai Hirschwang an der Raxban, ahol hétfő este lobbant lángra az őszi erdő.

Szerda reggelre 115 hektárnyi erdő pusztult el, a tűzoltóság szóvivője szerint ez a valaha volt legnagyobb erdőtűz Ausztriában - írja a Hirado.

Továbbra is küzd a lángokkal az osztrák katasztrófavédelem az alsó-ausztriai Hirschwang an der Raxban pusztító erdőtűznél. A tűzoltási munkálatok kedden az éjszakába nyúlóan folytak, majd szerda kora reggel folytatódtak.

Eddig több mint 115 hektárnyi erdőt pusztítottak el a lángok.

Dietmar Fahrafellner, Alsó-Ausztria tartomány tűzoltóparancsnoka a valaha volt legnagyobb erdőtűznek nevezte a pusztító természeti jelenséget az oszág történetében az ORF osztrák közszolgálati televízió hírportáljának nyilatkozva.

Az időjárás-előrejelzés további aggodalomra ad okot, csütörtökön ugyanis erős szél várható a térségben, amely tovább szíthatja a tüzet.

A keddről szerdára virradó éjszaka viszonylag nyugodt volt, mivel nem fújt szél.

A Hirschwang melletti erdőségben mintegy 800 méter hosszú és 15 méter széles irtásokat vágtak a katasztrófavédelem és a tűzoltóság emberei, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését. Most ugyanezt tervezik a Rax hegységben is. A vízágyúkkal felszerelt, harckocsi méretű tűzoltójárműveket is készenklétbe helyezték – jelentette be a tűzoltóság szóvivője szerda reggel.

Eddig 300 tűzoltót vezényeltek a helyszínre, számolt be a Kronen Zeitung online kiadása szerdán.

Az osztrák fegyveres erők és a rendőrség helikopterei is támogatják a tűzoltást.

„A völgy szűkössége miatt a légtér jelenleg telített. Ha azonban a helyzet szükségessé tenné, elegendő helikoptert tudnak behívni” – közölte Klaudia Tanner védelmi miniszter. Hozzátette: a tartományi katonai parancsnokságon több tucat repülőgép áll készenlétben a Raxon bekövetkező vészhelyzet esetére.

Szakemberek szerint a nyári aszály lehet az erdőtűz fő oka. Az osztrák meteorológiai központ szerdai közlése szerint a régióban a csapadékmennyiség 65 százalékkal marad el a sokéves átlagtól. Míg októberben általában 67 liter eső esik négyzetméterenként, idén csak 28 liternyi csapadék esett.

Szeptemberben még nagyobb volt az aszály: a szokásos 97 liter helyett csak 28 liter eső esett négyzetméterenként.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés