HáziPatika.com

| 2021. 10. 28. – 16:06 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A szemszárazság sokaknál jelentkezik a hűvösebb, őszi-téli időszakban, mivel ilyenkor a helyiségek páratartalma alacsonyabb, illetve a szeles idő is gyakoribb. A szem kiszáradása viszketéssel, feszüléssel, néha akár fájdalommal is járhat, éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi mindent lehet tenni ellene.

A különféle, recept nélkül kapható műkönnyek beszerzése kézenfekvő megoldás, ezeket naponta több alkalommal, akár ötször-hatszor is lehet használni. Érdemes elolvasni a hozzájuk mellékelt betegtájékoztatót, mivel a tartósítókat tartalmazó szemcseppek gyakori használata irritációt okozhat. Ha pedig úgy érezzük, hogy a napi öt-hat használat is kevés, akkor menjünk el szemészorvoshoz, aki receptre felírható szemcseppet, egyéb kezelés javasolhat - olvasható a Healthline cikkében - írja a Házipatika.com

Kifejezetten szemszárazság ellen javasolt kenőcsök is léteznek, ezeket általában az alsó szempillatőre kell kenni, és onnan "belepislogni" a szembe, hogy aztán egyenletesen eloszoljanak a szemgolyón. Mivel sűrűbbek a szemcseppeknél, általában este, vagy éjszakára javasolják a használatukat, hogy semmiképpen se zavarják meg a látást.

Hasznos a párologtató és a meleg vizes borogatás

Sokat segíthet, ha beszerzünk valamilyen párásítót, párologtató készüléket, amellyel növelhetjük a lakásunk helyiségeiben a levegő páratartalmát. Fontos, hogy ezeket gyakran és alaposan tisztítsuk, hogy ne szaporodjon el bennük penész. Gyerekektől is mindenképpen tartsuk távol őket, mivel a hőt termelő készülékek sérüléseket okozhatnak.

Ha a szemünk extrán irritált és kivörösödött, akkor meleg vizes borogatás is javíthat az állapotán. Egy puha, tiszta kendőt vagy törölközőt áztassunk meleg vízbe, majd tegyük a szemünkre 10 percre, és pihenjünk hanyatt fekve.

Gyógyszermellékhatás is lehet

Segíthet a szemek kiszáradásának elkerülésében, ha nem használunk hajszárítót, hanem hagyjuk levegőn száradni a hajunkat. Van, akinek az is beválik, ha viszonylag alacsony hőmérsékletet tart az otthonában, mert ettől kevésbé csökken a levegő páratartalma a helyiségekben. Érdemes lehet több ómega-3 zsírsavat adni az étrendünkhöz, ez is segíthet a szemszárazság tüneteinek enyhítésében. Ha pedig valamilyen új gyógyszert szedünk, olvassuk át alaposan a betegtájékoztatót, mert gyógyszermellékhatás is lehet a szemszárazság, például az antihisztamint tartalmazó készítmények esetében. Okozhatnak szemszárazságot az antidepresszánsok, a fogamzásgátlók, illetve a vérnyomásproblémák kezelésére szolgáló gyógyszerek is.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés