MTI

| 2021. 10. 28. – 16:00 | Szlovénia |
Gyakrabban kell tesztet végezni, mindenkinek maszkot kell viselnie és bezárhatják a vendéglátóegységeket. Fotó: Internet

Hirdetés

Szlovéniában hétfőtől szigorítanak a járványügyi intézkedéseken: gyakrabban kell tesztet végezni, mindenkinek maszkot kell viselnie és bezárhatják a vendéglátóegységeket, ha nem tartják be az előírásokat - olvasható a kormány internetes honlapján.

A kabinet döntése szerint az általános és középiskolás diákoknak, valamint az egyetemistáknak, akiknek eddig hetente egyszer kellett öntesztelést végezniük, hogy részt vehessenek az órákon, most hetente kétszer kell ezt megtenniük - írja az MTI.

Gyakrabban tesztelik majd az egészségügyi és a szociális ellátásban dolgozókat is,

nekik november 1-jétől kötelezően 48 óránként kell elvégezniük a vírustesztet.

Kötelezően maszkot kell hordaniuk azoknak is zárt térben, akik be vannak oltva vagy átestek a fertőzésen. A vendéglátóegységeknek ellenőrizniük kell a vendégeket, hogy rendelkeznek-e oltási- vagy gyógyultsági igazolással, ennek hiányában negatív teszttel. Amennyiben nem vagy megtagadják a dokumentumok felmutatását, nem léphetnek be az éttermekbe és a kávézókba. Ellenkező esetben a vendéglátóegységnek kell vállalnia a felelősséget, az ellenőrök pedig emiatt be is zárhatják a helyet.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter bejelentette: amennyiben tovább romlik a járványhelyzet és az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik, újra lezárásokra kell számítani.

Csütörtökre 2631 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában. A Covid-19 szövődményei miatt tíz beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 547-en vannak kórházban, 131-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 185 861-en kaptak védőoltást, közülük 1 115 773-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 4154 új fertőzést azonosítottak,

ez a harmadik nap, hogy négyezer fölé emelkedett a napi új esetek száma.

A vírus okozta Covid-19-ben 26-an haltak meg. Kórházban 1231 beteget ápolnak, közülük 160-an vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 898 271-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 785 981-en már a második adagot is felvették.

A magas esetszámok miatt az elmúlt néhány napban nőtt az oltakozási hajlandóság az országban.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés