Kárpátinfo.net


| 2021. 10. 28. – 09:17 | Kárpátalja |
Kárpátalján, Gáton várandós lett egy 11 éves lány. Értesülések szerint egy 14 éves kijevi fiútól esett teherbe. Fotó: Internet

Hirdetés

Kárpátalján, Gáton várandós lett egy 11 éves lány.

Értesülések szerint egy 14 éves kijevi fiútól esett teherbe.

Az információk szerint ahelyett, hogy iskolába járt volna, a lány a szüleivel ment Kijevbe dolgozni. Amíg a szülei dolgozni mentek, a kislány teherbe esett. Szülei túl későn értesültek lányuk terhességéről, ugyanis ő már a terhesség 5. hónapjában volt - írja a Podrobnosti.ua.

Mit mondanak az orvosok a terhesség lefolyásáról, és ki ellen indított büntetőeljárást a rendőrség?

A tizenegy éves Bianka a közelmúltban tért vissza a fővárosból szülőhazájába, Kárpátaljára, a gáti romatelepre. Nagy családja van - szülei, nagymama, testvére, nővére és unokaöccse -, akik mind egy házban élnek, s egy hónap múlva bővül a családjuk.

Bianka lesz a legfiatalabb anya Ukrajnában.

A szülei 5 hónapos terhesen tudták meg, hogy lányuk várandós. Édesanyja, Rita azt mondja, először megdöbbent, később azonban beletörődött.

Az elmúlt néhány évben a család Kijevben élt, a szülők pedig egy szeméttelepen dolgoztak. Bianka a fővárosban véletlenül találkozott egy tizennégy éves fiúval.

Október közepén a koraszülés veszélye miatt a lány a beregszászi kórházba került, állapotának stabilizálása érdekében. Az orvosok azt mondják, a terhesség lefolyása normális. A lány most otthon van a háziorvosa felügyelete alatt.

Sok olyan eset van, amikor a roma gyerekek nem járnak iskolába, és idő előtt kezdik meg a felnőtt életet. Az iskolában a tanulók harmada roma, és csak a felük kapja meg majd az érettségit - mondják a szakértők.

A Gáti Kovács Vilmos líceum igazgatója, Román Erika elmondta, hogy az osztályfőnökök állandó kiegészítő munkát végeznek a roma nemzetiségű gyerekekkel, családokat látogatnak, megelőző beszélgetéseket folytatnak a szülőkkel,

de sajnos nagyon sok szülő megy el településükön kívülre pénzt keresni, és nem figyelnek a gyermekükre.

Az ilyen gyermekek gyakran korán szülnek. Az ungvári orvosok már jelentős tapasztalattal rendelkeznek a korai szülés terén.

Irina Packan, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Egészségügyi Osztályának főszakértője elmondta: Nálunk 14 éves korig évente stabilan 35-42,52 kismama szül. 15-17 éves korig nálunk még több szülés, a roma lakosságnál szokás, hogy ha a kismama nagyon fiatal, akkor gyámságot állapítanak meg felette.

Bianka még nem döntötte el, hol fog szülni. Az orvosok azt mondják, császármetszésre kell készülnie. A lánynak még nem alakult ki a medencecsontja.

A rendfenntartók pedig vizsgálatot indítottak az ügyben kiskorú megerőszakolása miatt.

"Meg fogjuk állapítani, hogy ez pontosan mikor történt, és persze, hogy ki érintett ebben az ügyben, vagyis ki az apa. Természetesen, ha egy 11 éves lányról van szó, lesznek kérdések a szülőkhöz is" - mondta Hanna Dan, a Kárpátaljai Megyei Rendőrség szóvivője.

Ami Biankát illeti, a lány nem hibáztat senkit a terhességéért, s azt mondja, szereti a leendő gyermeke apját.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés