Hirado.hu
| 2021. 10. 29. – 15:30 | USA |
A kifizetések családonként közel 1 millió dollárt (körülbelül 309 millió forintot) tehetnének ki. Fotó: Internet

Hirdetés

A Biden-kormányzat azt a tervet fontolgatja, hogy a Trump-adminisztráció idején elkülönített bevándorló családoknak személyenként 450 ezer dolláros (körülbelül 139 millió forint) kártérítést kínáljon – írja a Wall Street Journal (WSJ).

Tom Cotton republikánus szenátor szerint a Biden-kormányzat bevándorlásra vonatkozó ígéretei már eddig is a történelem legsúlyosabb határválságát okozták – egy hatalmas pénzjutalom pedig még rosszabbá teszi azt - írja a Hirado.

A kifizetések – amelyet több, az elszakított szülők és gyermekek nevében benyújtott, tartós pszichológiai traumára hivatkozó kereset – családonként közel 1 millió dollárt (körülbelül 309 millió forintot) tehetnének ki,

bár „a végső számok eltolódhatnak” a jelentés szerint – írták a The Wall Street Journal cikkében.

A források szerint a Mexikóból az Egyesült Államokba érkező családok többsége egy szülőből és egy gyermekből állt. A körülményektől függően sok család kisebb összegű kártérítést kaphat.

Az American Civil Liberties Union (ACLU), amely az egyik perben családokat képvisel, a kormány által rendelkezésére bocsátott adatokra hivatkozva mintegy 5500, a Trump-kormányzat ideje alatt a határon elkülönített gyermeket azonosított.

Összességében a potenciális kifizetés elérheti az 1 milliárd dollárt (körülbelül a 309 milliárd forintot) vagy annál is többet.

A perek szerint a Trump-kormányzat idején a Mexikóból történő illegális határátlépés során több ezer gyermeket választottak el a szüleitől. Arra hivatkoznak, hogy a gyerekek egy része különböző betegségekben szenvedett és alultápláltságban. Néhányan pedig azt állítják, hogy a szüleik nélkül töltött több hónapos trauma miatt tartós mentális problémák alakultak ki – emelte ki a a ZeroHedge.

A jelentés szerint a bíróságokon keresztül kért átlagos összeg családonként nagyjából 3,4 millió dollár (körülbelül 1 milliárd forint).

„Biden elnök egyetértett azzal, hogy a családok szétválasztásának politikája történelmi erkölcsi folt nemzetünkön, amelyet teljes mértékben orvosolni kell” – mondta Lee Gelernt, az ACLU igazgatóhelyettese. Véleménye szerint: „ennek a jogorvoslatnak nemcsak jelentős pénzbeli kártérítést kell tartalmaznia, hanem az országban maradáshoz vezető utat is.”

A szenátus republikánusai a WSJ beszámolóját követően a terv ellen foglaltak állást. Tom Cotton republikánus szenátor szerint:

„A Biden-kormányzat állampolgárságra és jogosultsági programokra vonatkozó ígéretei már eddig is a történelem legsúlyosabb határválságát okozták – egy hatalmas pénzjutalom még rosszabbá teszi azt”.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés