HáziPatika.com

| 2021. 10. 29. – 20:07 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem kell feltétlenül lyukas fogat sejteni a háttérben, néha ugyanis csak egy-egy rossz szokás a fogfájás oka. Bizonyos esetekben viszont komolyabb problémát is jelezhet.

A fogfájás igen kellemetlen érzés, és gyakran valóban egy lyukas fog, vagy valamilyen gyulladás áll a hátterében. Számos más oka is lehet azonban a fájdalomnak - írja a Házipatika.com.

Összeszorított fogak és fogcsikorgatás

Ha dühösek vagy stresszesek vagyunk, illetve ha erősen koncentrálunk, észrevétlenül is összeszorítjuk az állkapcsunkat. Ennek következtében a fogaink is egymásnak feszülnek, és egy idő után fájni kezdenek, illetve meg is lazulhatnak.

A fogak összeszorítása mellett sokan csikorgatják is a fogaikat - egyesek álmukban teszik ezt. A jelenség hiányzó fogak miatt is előfordulhat, de akár alvási rendellenességet is jelezhet.

Túl sok öblögetés vagy túl kemény edzés

A túlzásba vitt öblögetés fogérzékenységhez vezethet. Ennek oka, hogy az öblögető folyadékok némelyikében olyan savak lehetnek, amelyek megrongálhatják a fog keményszöveteinek egyikét, a dentint.

Egy korábbi, triatlonozók részvételével végzett kutatás eredményei kimutatták, hogy minél keményebb edzéseket vállalunk, annál több lyukas fogunk lehet. Abban a tudósok sem biztosak, hogy ez miért van, de szerintük valószínűleg van összefüggés a sportolás és a nyálunk mennyisége közt.

Fogfehérítés vagy túl savas étkezés

Az otthoni fogfehérítő módszerek némelyike két-három nap után fogérzékenységet okozhat. Ez néhány újabb alkalom után ahogy jött, úgy el is múlhat. Állhat még a fogfájás hátterében a túl savas diéta, illetve a túl kevés vízfogyasztás is. De - szintén a savak miatt - panaszokat okozhat az is, ha valaki más betegség következtében vagy a várandósság első trimeszterében túl gyakran hány.

Komolyabb problémát is jelezhet

Nem túl gyakori, de előfordulhat, hogy arcidegzsába, vagy más néven trigeminus neuralgia okozza a fogfájást. Ennél is ritkább, hogy az arcidegzsába azért alakul ki, mert egy daganat nyomja az arcidegeket. Ha pedig a fogfájás mellett izzadás, erős szívdobogás, hányinger és mellkasi fájdalom is jelentkezik, vagy úgy érezzük, nem kapunk levegőt, akkor szívroham gyanújával azonnal hívjunk mentőt!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.