MTI

| 2021. 10. 31. – 17:00 | Világ |
A déli félteke téli esővizét fagyasztanák meg, hogy a december és február közötti száraz hónapokban felhasználják. Fotó: Internet

Hirdetés

Mesterséges gleccserekben tárolnának vizet chilei klímakutatók. A déli félteke téli esővizét fagyasztanák meg, hogy a december és február közötti száraz hónapokban felhasználják.

Céljuk, hogy 100 millió liter vizet tároljanak ily módon jövőre. Az úgynevezett Nilus projekten, amelyet egy indiai kezdeményezés inspirált, jelenleg a Santiagótól délkeletre lévő hegyvonulat, a Cajon del Maipo hegycsúcsain dolgoznak a szakértők - írja az MTI.

"A Nilus megoldást keres a hatalmas vízválságra, mellyel Chile és az egész világ szembesül.

Olyan megoldást keresünk, amely segítségével hosszú időn át megóvhatjuk a hegyekben a vizet, majd a lejjebb lévő községekhez juttathatjuk" - mondta Enrique Gellona, a projekt vezetője.

A projekt prototípusát a Cajon legmagasabb része, a Parque Arenas területén tesztelik. Itt a nagyon alacsony éjszakai hőmérsékletnek köszönhetően le lehet fagyasztani a vizet. A szakértők százmillió liter vizet akarnak szilárd állapotban tárolni.

"Ez többé-kevésbé el tudna látni egy 100 ezer fős közösséget nagyjából három hónapig"

- mondta Roberto Lara, a Nilus mérnöke.  

Chilében évek óta súlyos szárazság pusztít. Kutatók és környezetvédő aktivisták arra figyelmeztetnek, hogy az Andok gleccserei egyre jobban zsugorodnak.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.