MTI

| 2021. 10. 29. – 14:14 | Ukrajna |
Tovább súlyosbodott Ukrajnában a koronavírus-járvány, már csak két régió, Kárpátalja és az ország középső részében lévő Kirovohrad megye maradt sárga besorolásban. Fotó: Internet

Hirdetés

Tovább súlyosbodott Ukrajnában a koronavírus-járvány, már csak két régió, Kárpátalja és az ország középső részében lévő Kirovohrad megye maradt a legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban - számolt be pénteken az egészségügyi minisztérium által közölt adatokra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Jelenleg a huszonnégyből nyolc megye van hivatalosan a legsúlyosabb, vörös kategóriában, a többi az eggyel enyhébb narancsban - írja az MTI.

Szombattól azonban még további hét megye kerül át a vörös besorolásba, a főváros, Kijev pedig hétfőtől.

A kijevi városvezetés későbbi pontosítása szerint a fővárosi közösségi közlekedést azok vehetik hétfőtől igénybe, akik a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját felvették, vagyis nem követelik meg ehhez a teljes védettséget. Továbbá lehet utazni 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve antitest szűrési teszttel, vagy igazolással arról, hogy nemrég gyógyultak fel a betegségből. A dokumentumok meglétét a rendőrök szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni a közöségi közlekedési eszközökön, és pénzbírságot rónak ki a jogosulatlanul utazókra.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az országban a megbetegedési arány átlagosan most százezer lakosra 703 fő, míg a megengedett mérték 75 fő lenne ugyanennyi lakosra vetítve. A legmagasabb az előfordulási arány a déli Herszon megyében, ahol százezer lakosra 1343 beteg jut.

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy tévéműsorban azt mondta, hogy lelepleztek egy orosz hálózatot, amely az interneten - közösségi oldalakon és üzenetküldő portálokon keresztül - az ukrán lakosságot a védőoltások felvétele ellen agitálta. Kiemelte, hogy ugyanez a hálózat Oroszországban épp ellenkezőleg, az oltás felvételére ösztönzött.

Azt hangoztatta, hogy a Moszkvához hű ukrán ortodox egyház úgyszintén oltásellenes kampányt folytat.

Danyilov azt jósolta, hogy novemberben az elhunytak napi száma elérheti az ezret Ukrajnában. Szerinte ezen csak a beoltottak számának gyors növekedése változtathat kedvező irányba.

Ukrajnában két egymást követő napon döntötte meg a járvány kitörése óta az eddig mért csúcsot az új betegek száma: péntekre 26 870 esettel 2 878 674 nőtt az újonnan azonosított fertőzötteké. Az elhunytak száma 648-cal 66 852-re, az aktív betegeké pedig csaknem 16 500-zal 390 327-re emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 292 521-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 497 759-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 289 241 embert oltottak be az országban.

Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.