Kárpátinfo hetilap


| 2021. 10. 03. – 08:44 | Kárpátalja |
Tiszabökény ügyes kezű lakosai összefogtak és színpompás népművészeti-, illetve kézműves kiállításon mutatták be, mire képes a tehetség.

Hirdetés

Amikor akadályoztatva vagyunk hosszú ideig, hogy közösségben legyünk embertársainkkal, hiányérzetünk támad, és rádöbbenünk: szükségünk van egymásra. A pandémia után nem sokkal alakult meg a Tiszabökényi Nőszövetség, célul tűzve ki a keresztyén értékek védelmét és továbbadását. Felelve egy alapvető szükségletre, az emberi kapcsolatok Krisztusban való megélésére, indította el a kezdeményezést a beteglátogató szolgálat felállítására, és ezzel párhuzamosan a jótékonysági vásár megszervezésére. Ez utóbbi, Isten kegyelméből, meg is valósult szeptember 25-én a tiszabökényi kultúrházban.

A segítségnyújtás olyan gesztus, amit nem árt naponta gyakorolni. Azért, mert emberbaráti kötelesség Krisztus parancsa szerint, de azért is, mert összeköti az embert az emberrel. A Tiszabökényi Nőszövetség tarhonyával, kézműves termékekkel, felajánlott tárgyakkal vett részt a vásárban, aminek fontos részét képezte a Tiszabökényi Gimnázium és a Tiszabökényi Bölcsöde-óvoda standja is. A gyermekek és a pedagógusok gyönyörű munkáit szemlélhették meg és vihették haza az ide látogatók, támogatva ezzel a helyi oktatási intézményeket.

Tiszabökény ügyes kezű lakosai összefogtak és színpompás népművészeti-, illetve kézműves kiállításon mutatták be, mire képes a tehetség. Kézimunkák (Marosi Katalin, Fóris Márta, Kormos Márta, Szakadáti Katalin), csuhétárgyak és életképek (Danku Margit), népviselet (Jakab Mária), virágkompozíciók (Kapa Nikolett), népművészeti és kézműves remekek (Nagy Margit, Illyés Mária), méztermékek (Károlyi Edina és családja) ill. történeti bemutató (Páva István) várta az idelátogatókat. Akik 12 kiállító munkáját csodálhatták és vásárolhatták meg a délutáni órákban, lehetőséget teremtve kulturális beszélgetésekre. Ezt egészítette ki Nagy Margitnak, a Tiszaháti Tájmúzeum igazgatójának és Páva István falukutatónak, amatőr festőművésznek a történelmi visszatekintője a faluval kapcsolatosan.

A program áhítattal kezdődött, Kobrin Mihály tiszteletes a Biblia szavain keresztül szólt a jelenlévőkhöz. A megnyitót követően Hajgató Tamás konzul, Magyarország Beregszászi Konzulátusának képviseletében a kárpátaljai magyarság támogatásáról szólt, kiemelve a kulturális rendezvények jelentőségét. Fudella Andzselika, a Péterfalvai kistérség oktatási osztályának vezetője abbéli örömének adott hangot, hogy van igény és akarat színvonalas események szervezésére. Stílusosan Dupka György Levél című megzenésített versével kezdődött a műsor, majd kicsit könnyedebb műfaj következett a gyermekekre helyezve a hangsúlyt.

Meghívott előadóként lépett színpadra Kacsur Andrea színművésznő, aki maga is tiszabökényi születésű, földijétől, Király Benedek Lőrinc meseírótól a Marci kandúr, Bodri kutya és Riska tehén kalandját adta elő.

Javaslat történt mesemondó délutánok szervezésére, ezzel is ösztönözve a gyermekeket az olvasásra és a szerző emlékezetének megőrzésére. Fudella Andzselika és Duzsár Tomász, a kistérség osztályvezetője virágcsokorral és emléklappal köszöntötte a vendéget és a meseíró özvegyét, Király Emmát.

A felnőttek után tényleg a gyermekeké lett a főszerep. Először a Tiszabökényi Bölcsőde-Óvoda gyermekei, majd a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport növendékei léptek színpadra a Kokas Banda kíséretében.

A Péterfalvai Művészeti Iskola is képviseltette magát; a néptánccsoport mutatkozott be hazai közönség előtt Jakab István felkészítő tanár irányításával. Elismerő tapsban részesült Nagy Katalin, a Péterfalvai Művészeti Iskola zenetanára, aki a Homokba írva című dalt és a Tüzed, Uram Jézus kezdetű éneket adta elő Bíró Kamilla és Király András hangszeres aláfestő zenéje mellett. A Tiszabökényi Gimnázium tanulói sem hiányozhattak a fellépők közül, két ismert dalt – Ki szívét osztja szét és a Szabadnak születtél – énekelték el. A Tisza Csillag Kórus kezdte és zárta a színpadi produkciókat szép magyar és magyarságot erősítő dallamokkal.

Megható volt látni a mosolygó arcokat, kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat a félnapos rendezvényen.

A gyermekeknek arcfestés, kézimunka, hajfonás kínálkozott izgalmas tevékenységként. A kultúrház előterében a Jézus Gyermekei Örömhírklub nyári rajzversenyének pályamunkáit tekinthették meg a résztvevők, köztük azt a közös alkotást is, mely a Krisztus előtti leborulást mint egyetlen utat az életre mutatja be.

Bodnár Diána

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés