Gazdaság | 2021. 10. 03. – 18:44 |

Hirdetés

Az utóbbi napokban több kedves termelőtől kaptam a kérdést, hogy mit is értünk a lombtalanítás fogalma alatt.

A lombtalanítás alatt azt értjük, hogy egyes kultúráknál az érési folyamatok felgyorsítására speciális vegyszereket használunk, amelyeket deszikátoknak hívunk. A betakarítás előtt 5-7 nappal lepermetezzük a kultúrákat velük és utána aratjuk le a termést. A biológiai hatóanyagok úgy hatnak, hogy a permetezés után elvonják a növénytől a nedvességet, amitől azok kiszáradnak és ezzel meggyorsul az érési folyamat. Nálunk két kultúránál merült fel a kérdés – a szójababnál és a kukoricánál. A szójabab esetében akkor célszerű elvégezni a lombtalanítást, amikor a magok 80 %-ra értek be. 3-3,5 liter vegyszert használunk 300-500 l vízben feloldva 1 hektárra. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a permet bevonja az egész növényt, mert kontakt hatásmechanizmussal rendelkezik.

Egy másik gazda a kukoricával kapcsolatban azt kérdezte, hogy célszerű-e használni ezen deszikántokat a kukoricatáblakon. Lényegében lehetséges, de nem rendelkezünk a megfelelő technikai felszereltséggel. A leghatékonyabb deszikát nálunk a Syngenta cégtől származó Reglone, amelyet meg lehet vásárolni egyes gazdaboltokban. Nálunk három kultúra esetében gazdaságos használni – szójabab, káposztarepce és napraforgó.

Arra a következtetésre lehet jutni, hogy a megfelelő technikai felszereltség esetén a lombtalanítást célszerű elvégezni.

Amennyiben kérdéseik vannak, szívesen válaszolok Önöknek. Hívjanak a 0503723469-es vagy a 0975166318-as telefonszámon.

Novák András
szaktanácsadó, Terra Dei

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.