Gazdaság | 2021. 10. 03. – 15:55 |
A beregszászi Varga Alexander igazi szenvedélyének érzi a videókészítést. Az eltelt évek alatt csiszolgatta tudását, hogy minél tökéletesebb felvételeket készíthessen.

Hirdetés

A modern videókamerák megjelenése előtt a családtagok és barátok készítettek felvételeket egy-egy esküvőről. Ezek azonban többnyire igen rossz minőségűek lettek. A technológiai fejlődés révén ma már az ifjú párok a nagy napjuk megörökítéséhez hivatásos videóst kérnek fel. A beregszászi Varga Alexander igazi szenvedélyének érzi a videókészítést. Az eltelt évek alatt csiszolgatta tudását, hogy minél tökéletesebb felvételeket készíthessen. Vele beszélgettünk kezdetekről, kihívásokról.

– Hogyan vált szenvedélyévé a videózás?

– Beregszászban születtem, itt is nőttem fel. A középiskolai tanulmányaimat követően több helyen is munkát vállaltam, azonban mindig is érdekelt a technika, a számítógép, ezért úgy döntöttem, hogy ebbe az irányba képzem magam tovább. Sokat tanultam az interneten, megismerkedtem több szerkesztő program működésével. 2015-ben egyik barátom, Szircsák Zoltán beszerzett egy jó minőségű videókamerát, úgy gondoltam, hogy az addigi tudásomat felhasználva dolgozzunk együtt, és készítsünk videófelvételeket. Első próbálkozásomként egy reklámvideót készítettünk egy étteremtulajdonos számára. Ennek hatására úgy éreztem, hogy folytatnom kell ezt a munkát.

– Milyen nehézségekkel találta magát szembe?

– Kezdetben a megfelelő eszközök hiánya és beszerzése jelentette a nehézséget. És persze folyamatosan tanulni, fejleszteni kell a meglévő tudást is, hisz ez az ágazat fejlődik. Büszke vagyok arra, hogy mára sikerült megfelelő felszerelést beszereznem, jó minőségű kamerákat, számítógépet, nagy képminőségű drónt, melyek segítségével igazán profi felvételeket tudok készíteni.

– Milyen jellegű rendezvények videózását vállalja?

– Különböző jellegű videó­felvételek elkészítését vállalom, azonban fő profilom az esküvői videók készítése. A párok a közösségi oldalamon, valamint a saját weboldalamon találhatnak meg. Emellett zenés videóklipek elkészítésén dolgozom. Egyik ilyen klip, amelynek az elkészítésében részt vettem, Pincés Anzselika Beregszász visszavár című dala. Nagyon jó hangulatú forgatás volt.

–  Ebben a szakmában is szükség van a fejlődésre, megújulásra.

– Itt nem elég az elméleti tudás, rengeteg gyakorlás szükséges a jó munkához. Be kell valljam, kezdetben én is hibáztam, de hát abból tanul az ember. Minden egyes videó elkészítésével tanulunk, valami újat csinálunk, valamit másként. Senki sem lesz egyik napról a másikra profi videós, ezt csak az évek rutinja adhatja meg.

Emellett sok oktató film kerül fel az internetre, amelyekből még inkább mélyíthetjük tudásunkat. Igyekszem tudásom legjavát nyújtani minden munkám során, hogy a megrendelőim elégedettek legyenek az elkészült felvételekkel.

– Emellett weboldalkészítőként is tevékenykedik…

– Mindig is érdekelt a számítógép, ez a technika, hogy mit tudok magamból kihozni. A videók készítése mellett elsajátítottam a weboldalak készítésének tudományát is. Egy időben aktívan foglalkoztam vele, de ma már csak hobbi szinten van jelen az életemben. Jelenleg az esküvői videók megszerkesztése a fő profilom.

– A másfél éve tartó karantén az ön munkáját is megnehezítette.

– Nem mindennapi időszakot tudhatunk a hátunk mögött, és a jövő is bizonytalan. A tavalyi év során sok esküvő elmaradt, vagy áttették az idei évre. Ez sokban megnehezítette a munkát. Igyekeztem minél hasznosabban eltölteni a karantén időszakát, amikor pedig már dolgozhattam, teljes bedobással tettem.

Nagyon szeretem a munkámat, pont olyan, mint amilyennek egykor elképzeltem, kiélhetem benne a kreativitásomat.

– Munka mellett hogyan tud feltöltődni, pihenni?

– A munkám mellett a családom tölti ki a mindennapjaimat. Nagyon szeretünk kirándulni. Feleségemmel és kisfiammal a kedvenc időtöltésünk Kárpátalja legszebb tájainak, különböző helyszíneinek, értékeinek felfedezése. Gyönyörű ez a vidék.

– További tervek…

– Természetesen szeretném folytatni a munkámat. Terveim között szerepel, hogy még inkább fejlesszem a tudásomat, hogy még többek nagy napját örökíthessem meg. Emellett szeretnék beszerezni egy olyan kamerát, amely egy hosszabb film elkészítésére is alkalmas.

– További alkotói sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 39. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.