Gazdaság | 2021. 10. 04. – 13:30 |
Venezulea, az egykori latin-amerikai mintademokrácia továbbra is hatalmas gazdasági válságban van. Fotó: Internet

Hirdetés

Venezuela egykor Latin-Amerika vezető olajkitermelője volt és a világ egyik meghatározó olajpiaci nagyhatalma. Azonban már évek óta az évszázad legnagyobb gazdasági válsága sújtja az országot. A kormány most hat nullával rövidíti meg a hivatalos pénzéhez tartozó bankjegyállomány névértékeit, de ez elemzők szerint a monetáris átalakítás sem képes enyhíteni a krízisen.

1970-ben még az országot a térség legstabilabb demokráciájaként tartották számon, egy olyan időszakban, amikor Latin-Amerika országait főként katonai diktatúrák vezették - írja az Origo.

Az 1980-as években azonban Venezuelában is elindult egy olyan, kedvezőtlen fejleményeket eredményező folyamat, amelyből a mai problémák jelentős része levezethető:

az olajár csökkenésével és a globális recesszióval a demokratikus berendezkedés is megroppant. 

A pénzügyi elemzők szerint a kormányok ott követték el a legnagyobb hibát, hogy nem voltak képesek diverzifikálni az ország gazdaságát, azaz több lábra állítani azt. Mindenesetre az 1980-as évek végére az ország súlyos adósságspirálba került és az infláció évről-évre egyre nagyobb mértékben emelkedett.

Az elmúlt néhány év sem telt szerencsésebben és a számos súlyosan elhibázott politikai döntés miatt Venezuela gazdasága jelenleg a totális összeomlás szélén áll. Az ország infrastruktúrája folyamatosan romlik, miközben milliók csúsztak le a szegénységbe. Az áramkimaradások, a hiperinfláció és az élelmiszerhiány ma már Venezuela mindennapjaihoz tartozik.

Nicolas Maduro elnök kormánya a hiperinfláció hatására 2018-ban már öt nullát eltávolított a bolivárról, most hat nullával rövidíti meg az ország hivatalos pénzének névértékeit. Így tehát három év alatt már másodszor alkalmazza a monetáris átalakítást, habár a szakértők szerint ezek csupán gyenge kísérletek a dél-amerikai nemzet gazdasági válságának enyhítésére, ahol a minimálbér alig 2,50 dollár (770 forint) havonta.

A bankjegyek megreformálása semmit sem változtat az életünkön, mert az országban továbbra is megmaradnak a problémák.

Továbbra is szenvedünk a víz és a benzin hiányától." - mondta Victor Mendez, az 56 éves könyvelő, miközben élelmiszert vásárolt Caracasban.

A nemzeti valuta már annyira elértéktelenedett, és az árak annyira meglódultak, hogy az átlagos fizetésekből már egy kilogramm húst sem lehet megvenni. Összehasonlításképpen a havi minimálbér hétmillió bolivár, ami 2,50 dollárnak (770 forint) felel meg, míg egy kilogramm hús Venezuelában körülbelül 3,75 dollár (1155 forint).

Ráadásul az amerikai dollár dominanciája a venezuelai kereskedelemben tovább rontja az új rendszer relevanciáját. Az inflációval annyira elszaladt a szekér, hogy az ország napi szintű gazdasága már dolláralapon működik, a venezuelai bolivárokat csak ritkán használják a bevásárlásokhoz. A banki szektor két név nélküli forrása szerint a keringő papírpénz háromnegyedét buszjegyekre használják fel.

Jose Manuel Puente helyi közgazdász szerint az átalakításnak nem lesz semmilyen hatása makrogazdasági szempontból."

Mindenesetre a bankok elkezdték megkapni az új bankjegycsalád alacsonyabb névértékű címleteit, amelyek egy ideig együtt fognak létezni a meglévő 500.000 és 1 millió boliváros bankjegyekkel.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.