Életmód | 2021. 10. 04. – 20:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A máj testünk egyik legfontosabb szerve, amely szerepet játszik a méregtelenítésben, az anyagcserében és az immunrendszer működésében is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben észrevegyük a tüneteit, ha valami miatt nem működik megfelelően.

Bőrtünetek is utalhatnak májgondokra

A bőr testünk első védelmi rendszere - ha májunkkal gond van, elég hamar látszani kezd rajta.  Májgondok tünete lehet, ha a bőr testünkön, arcunkon sárgás színűre változik, de ilyenkor előfordulhatnak kiütések, pattanások is - írja a Házipatika.com.

A szemek is árulkodnak a májról

A szemfehérje besárgulása szintén klasszikus, májgondokra utaló tünet. Az egészséges emberek szeme, tekintete általában tiszta, szemükfehérjenem zavaros. Ha ennek a résznek a színe megváltozik, illetve a szem véres lesz, a körötte lévő rész pedig bedagad, felpuffad és viszketni kezd, akkor ez a máj elégtelen működésére utalhat.

A májnak a hízáshoz is köze lehet

A hízásnak számos oka lehet. Helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, hormonális problémák - és a nem megfelelően működő anyagcsere is. Ha pedig az anyagcserével valami gond van, akkora nagyon gyakran a máj az oka. A májnak kell szabályoznia a zsíranyagcserét, a zsírraktárak működését és a vércukorszintet is. Ha azonban túl sok méreganyaggal kell megküzdeni, akkor a vércukorszint tartósan megemelkedhet, és emiatt a szerv elzsírosodhat. Ilyenkor hastájékon látványos hízás tapasztalható.

A széklet színe is megváltozhat

Ha úgy tapasztaljuk, hogy székletünk a szokásosnál sokkal világosabb vagy agyaghoz hasonlít a színe, akkor ez is arra utal, hogy valami nincs rendben a májunkkal. Ilyenkor ugyanis a máj által termelt epe vagy túl kevés, vagy valami miatt nem ürül ki, és ezért a széklet elveszti a megszokott színét.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.