Kultúra | 2021. 10. 04. – 17:53 |
Munkács, Nagyszőlős, Visk után végre a beregszászi közönség is közelebbről ismerhette meg a kiadványt és annak szerzőit. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

A nemrég megjelent Kárpátalja magyar szemmel útikönyvet olvasva az emberben egyre inkább megerősödik az az érzés, hogy nem egy hétköznapi turisztikai kötetet tanulmányoz, mivel az írásokból kirajzolódik, hogy a kárpátaljai magyar közösség miként látja jelenlegi önmagát. Ezen túl azt is megtudjuk, hogy milyen szerepet játszott az itteni magyarság szülőföldje történelmének, gazdaságának, szellemiségének kialakításában, hangzott el azon a könyvbemutatón, amelyet Beregszászon a Rákóczi Főiskola átriumában tartottak. A kiadvány ezért is tudja teljes mértékben betölteni a honismereti olvasókönyv szerepét.

Munkács, Nagyszőlős, Visk után végre a beregszászi közönség is közelebbről ismerhette meg a kiadványt és annak szerzőit. Tudni kell, hangsúlyozta köszöntőjében Tarpai József, a kötet szerkesztője, hogy az útikönyv már hetek óta tanulmányozható a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) honlapján, az bárki számára hozzáférhető. A szerkesztő kiemelte, hogy nagyon időszerűvé vált egy, a vidékünket turisztikai szempontból átfogóan bemutató kiadvány megjelentetése. A szerzők többsége maga is gyakorló idegenvezető, így meríthetünk naprakész, pontos információkat az írásokból. Hamarosan nyomdába kerül a kötet ukrán fordítása is. Amely szintén mérföldkőnek számít majd a Kárpátaljáról szóló ismeretek terjesztésében, hisz a magyar nézőpont az ukrán verzióban is tetten érhető majd.

Berghauer Sándor, a Rákóczi Főiskola turisztikai tanszékének vezetője beszédében a szakmaiság fontosságát emelte ki, s arra biztatta a főként turizmus által elkötelezett hallgatóságot, hogy bátran forgassák a sok-sok adattal és rengeteg forrásanyaggal rendelkező kiadványt.

Hiánypótlónak nevezte az útikönyvet Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi főkonzulja, aki annak a reményének adott hangot, hogy a vidékünkkel kapcsolatos hiteles információk mind több turistához jutnak el, ezzel növelve a tájegység turisztikai vonzerejét.

Nemcsak a kárpáti táj különleges, hanem annak a soknemzetiségű vidéknek a kultúrája, az itteni népek hagyománya is oly színes, hogy az bátran tarthat számot az Ukrajna más megyéiben élők érdeklődésére, hangsúlyozta Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat. Azok cselekedtek bölcsen, akik a világjárvány okozta leállás idején vendégházuk fejlesztésével foglalkoztak.

Nedbál Klára, a kötet talán legszínesebb, a Verhovináról szóló fejezetének szerzője annak a véleményének adott hangot, hogy a szülőföld megszeretéséhez annak megismerésén keresztül vezet az út.

Varju Zoltán szerint a könyv egyik alcíme a Szerelmes földrajz is lehetne, oly lelkesen mutatják be a szerzők a vidék természeti kincseit, az épített örökség itt található kiemelkedő darabjait, valamint szellemi kincseinket.

Bár nem történelemkönyvet írtunk, mondta Kész Barnabás történelemtanár, mindazok haszonnal forgathatják, akik ismerni szeretnék Kárpátalja történelmét, s azt, hogy az elmúlt évszázadok során a velünk együtt élő népekkel mit tett az itt letelepedett magyarság a vidék mai arculatának kialakítása érdekében.

Turóczy Gábor tördelőszerkesztő, aki egyben a nyomdai előkészítés feladatait is magára vállalta, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiadványban található gazdag képanyag – közel hatszáz fotó – mindig szervesen illeszkedik az írott szöveghez. Végezetül e sorok írója arról szólt, hogy a hungarikumok mintájára bő évtizeddel ezelőtt létrehoztuk a kárpátikum fogalmát. S hogy a magyarság értékeinek kiemelt darabjaiból nálunk is egyre többet fedezhetünk fel, illetve jön létre. A legfrissebb ilyen a kárpátaljai szoborút, amely már most túllépte a megye határait.

-ardai-

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 40. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.