Gazdaság | 2021. 10. 04. – 08:21 |
A szakértő szerint Ukrajnában hőfogyasztás csökkentése érdekében azt tervezik, hogy átteszik az iskolások szünidejét, hogy később kezdhessék meg a fűtési szezont az iskolákban. Fotó: Internet

Hirdetés

A kisvárosok lakói érzik majd a legerősebben az új fűtési díjak emelkedését - fejtette ki véleményét Oleh Popenko, a Közüzemi Fogyasztók Szakszervezetének vezetője.

Példaként a szakértő a városi tanácsok több díjszabási döntését hozta fel. A Cserkasziteplokommunenergo kommunális vállalat esetében a helyi végrehajtó bizottság jóváhagyta a hőenergia új tarifáit.

Itt Popenko szerint a lakosság tarifája 35%-kal nőtt. Egy gigakalória (Gcal) ára mára 2034 hrivnya lett

- írja az UBR.ua.

"Az egyszobás, 40 négyzetméteres lakás fűtésének költsége több mint 2000 hrivnya  lesz. A vállalkozások és költségvetési intézmények számára a hő ára 205%-kal emelkedik, és 4316 hrivnya lesz. A hőfogyasztás csökkentése érdekében azt tervezik, hogy átteszik az iskolások szünidejét, hogy később kezdhessék meg a fűtési szezont az iskolákban" - mondja a szakértő.

Ugyanakkor hozzáteszi, Kanevben a lakosság hőköltsége is 35%-kal, a többi fogyasztó esetében pedig 13%-kal nő.

"A gigakalória ára 2581,85 hrivnya lesz áfával együtt. 40 négyzetméteres, egyszobás lakás fűtése 2500 hrivnyába kerül.

Egy 60 négyzetméteres kétszobás lakás lakóinak 3500 hrivnyát kell fizetniük a fűtésért"

- számolta a Közüzemi Fogyasztók Szakszervezetének vezetője.

Az ilyen áremelkedés után - összegzi a szakértő - a két- és háromszobás lakások lakói egyszerűen nem fognak tudni fizetni a fűtésért.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.