Gazdaság | 2021. 10. 05. – 15:30 |
A Bugatti szuper sportautója nagyjából 3,6 millió dollárba kerül, azaz körülbelül 1,1 milliárd forintos árcédulát tehetnének rá. Fotó: Internet

Hirdetés

„Nem engedheted meg magadnak az autót, ha nem engedheted meg magadnak az üzemeltetési költségeket” – ezt mindig érdemes szem előtt tartani, amikor új autó vásárlásán gondolkodunk. A Bugatti Chiron Pur Sport egy szélsőséges példa erre.

A Bugatti szuper sportautója nagyjából 3,6 millió dollárba kerül, azaz körülbelül 1,1 milliárd forintos árcédulát tehetnének rá, és ha az ára önmagában nem lenne elég megdöbbentő, az éves fenntartási költsége 100 ezer dollár, vagyis 30 millió forint körül alakul – írta a Drivetribe-re hivatkozva a Hirado.

Ezek szinte felfoghatatlan számok.

183 év munka, ötös lottó vagy királyi örökség

A vételár megszerzéséhez ötös lottót kellene nyernie a legtöbb embernek, s ennek 1 a 49 millióhoz az esélyük – ez elég valószerűtlen. De mennyit kellene dolgozni ezért az autóért egy átlagosnál magasabb fizetés mellett?

Ha valaki havonta félmillió forintot keres, és semmilyen kiadása sincs, otthon él, etetik, itatják, gyalog közlekedik, számára is 183 ledolgozott évbe kerülne, hogy megszerezzen egy ilyen autót.

Ha valaki mégis megnyerné az ötös lottót, hatalmas vagyont örökölne vagy felépítene egy olyan céghálózatot, amely lehetővé tenné a Bugatti Chiron Pur Sport birtoklását, még azzal is számolnia kellene, hogy fenntartsa a szuper járgányt.

Olajcsere a Bugattiban

Egy malajziai autófanatikus, Muhammad Al Qawi Zamani a Bugatti szingapúri márkaszervizében megérdeklődte, hogy mennyibe kerülnek egyes karbantartási munkák, és tapasztalatait egy Facebook-posztban osztotta meg követőivel.

Az autó 14 havonta vagy 10 ezer mérföldenként igényel olaj- és hűtőfolyadék-cserét, amelynek költsége mintegy 25 ezer dollár (7,5 millió forint). „Szerencsére” ebben már benne van az új olajszűrő is.

Ebből a zsák pénzből, amelyet olajcserére kellene költeni, megvásárolható egy néhány éves Mercedes CLA 220.

Emellett 14 havonta új féktárcsákra is szükség van, a karbon-kerámia tárcsaféket csak az első két kerékre 50 ezer dollárért (15 millió forint) cserélik ki, a fékbetétek forintban átszámolva  2,7 millióba kerülnek. Tizenötmillió forintért már felbukkanhat egy Bentley Continental GT is a használtautó-piacon, de új autókból is széles a választék.

A fékbetétek értékéből 3 darab iPhone 13 Pro Maxot lehet vásárolni 1 terabyte belső tárhellyel (közel 700 ezer forintos áron fut jelenleg az új csúcstelefon).

A legdrágább gumiszett ára a Bugatti Chiron Pur Sporthoz 42 ezer dollár, amely egy forinttal sem kevesebb 12,6 milliónál. A svájci Hublot kínálatában már találni olyan órát, amelyet ennyiért kínálnak, például a Bing Bang Unico típust.

Ha minden jól megy, a Chironban csak négyévente kell cserélni a Garrett típusú turbófeltöltőket, „potom” 8 millió forintért. A kétkerekű járművek közül 8 millióért elérhető például egy szinte vadonatúj Ducati Multistrada.

Egy új szélvédő a Bugattin 18 millió forintba kerül, a teljesen egyszerű alkatrészekért, mint például az ablaktörlők, 1,2 milliót kell kifizetnie a büszke Bugatti-tulajdonosoknak.

Tizennyolcmillióból gyakorlatilag bármilyen úti cél választható, ahol luxus körülmények között lehet nyaralni.

Mindent egybevetve tehát, 30 millió forintba kerül a Bugatti fenntartása évente, amely egy kisebb budapesti lakás ára lehetne, de – ahogy a Drivetribe is megjegyzi: ha megengedheti magának a Bugattit, nem lesz gondja a fenntartási költségekkel sem.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.