Életmód | 2021. 10. 05. – 17:58 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az arcunk, bőrünk állapota sokkal többet árul el az egészségünkről, mint gondolnánk. Éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk az alábbiakkal.

Sötét karikák, táskák a szem alatt

A szem alatti sötét karikákat sokan genetikusan öröklik, és nem igazán tehetnek ellene. Ha azonban csak nemrégiben jelentek meg az arcunkon, akkor érdemes lehet átgondolni, mi lehet az oka. A háttérben persze állhat fáradtság, kevés alvás, de a dohányzás, hormonális változások, allergia, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, túl sok koffein, vagy túl magas sóbevitel is - írja a Házipatika.com.

Vörös orr

Az orrban lévő kis erek kitágulása, elpattanása vezethet az orr vörösségéhez. A háttérben állhat hőmérsékletváltozás, allergia, érzelmi stressz, de akár nátha is. Ha azt tapasztaljuk, hogy az orrunk mindezektől függetlenül állandóan vörös, akkor érdemes lehet kivizsgáltatni az ereink állapotát.

Sárgás bőr és szemek

Ha túl sok méreganyag halmozódik fel a szervezetben, az okozhat besárgulást, illetve májgondokra is utalhat, például túlzott alkoholfogyasztásból fakadóan. Ha sárgának látjuk magunkat, érdemes kivizsgáltatni a májunkat, az epénket és a hasnyálmirigyünket, illetve kizárni a hepatitiszt és a mononukleózist.

Váratlanul megjelenő szeplők, foltok, anyajegyek

A legtöbb esetben aggodalomra nincs ok, ritkábban viszont az ilyesmi bőrrák tünete is lehet. Figyeljük meg, hogy az anyajegy, folt széle egyenletes-e, mindenhol egyforma-e színe, mekkora a mérete, és látványosan nagyobb lett-e viszonylag rövid idő alatt. Ha igen, akkor mindenképpen mutassuk meg orvosnak.

Hámló bőr az orr és a száj mellett

Leggyakrabban az A-,C-, E-, vagy B-vitamin hiányára utal, különösen, ha koncentrációs zavarokkal, hajhullással, könnyen töredező körmökkel is párosul. Ha nem hámlást, hanem sebesedést tapasztalunk, annak pedig a leggyakrabban herpeszvírus az oka.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.