Origo
| 2021. 10. 05. – 17:30

Cenzúra-botrányba keveredett a Dubaji Világkiállítás. A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott nemzetközi eseményen Michelangelo világhírű művének, a Dávid-szobornak egy háromdimenziós nyomtatással előállított replikája látható.

A kiállítás szervezői, – tekintettel a muszlim országnak a meztelenséggel kapcsolatos szigorú törvényére – azonban úgy döntöttek, hogy valamilyen módszerrel eltakarják az eredeti alkotáson még leplezetlenül ábrázolt férfi nemi szervet - írja az Origo.

A Dubaji Expo több mint öt méter magas 3D szobormásolatán a kérdéses részlet ugyanis monumentális méretű, és ezért igen szembetűnő lett volna

- írja azt rt.com.

A Dávid-szobor Dubajban ezért egy hatalmas, cilinder alakú üvegbúra mögé került, a búra díszítéseként álcázott kőtáblákat pedig úgy helyezték el, hogy a táblék egyike a szobor kifogásolt részletét takarja el. 

A kiállítás látogatóit nem bűvölte el a megoldás, és csalódásuknak adtak hangot. Az Expo szervezői közül egy a neve elhallgatását kérő munkatárs úgy nyilatkozott, hogy hiba volt a meztelen műalkotás bemutatása az Egyesült Arab Emírségek fővárosában.

Még az is felmerült bennünk, hogy alsónadrágot húzunk a szoborra

- vallotta be az olasz La Repubblica újságírójának a kiállítás-szervező.

A nemzetközileg is elismert művészeti kritikus, az olasz Vittorio Sgarbi pedig egészen odáig ment a Dávid-szobor kiállítását bírálva, hogy azt groteszk és nevetséges megoldásnak nevezte, sőt, a művészet cenzúrázásával vádolta meg az Egyesült Arab Emírségeket.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek