Origo
| 2021. 10. 05. – 09:01

A Facebook és a hozzá kapcsolható több alkalmazás, mint az Instagram és a WhatsApp hétfőn egyszerre omlott össze, ami bármikor nagyon kínos lehet, de különösen kellemetlen most, amikor a vállalat működéséve kapcsolatban amúgy is meglehetősen komoly kérdések merültek fel nemzetközi szinten is.

A Facebook és alkalmazásai, amelyet világszerte több, mint hárommilliárd ember használ,

hétfő délután hat körül kezdtek el akadozni, majd teljesen leálltak

- írja az Origo.

Órákkal később az oldalak még mindig nem működtek a Downdetector szerint, amely a webes forgalmat és az oldalak aktivitását figyeli.

A technológiai iparban az ilyen és ehhez hasonló leállások egyáltalán nem szokatlanok, de az, hogy a világ legnagyobb közösségi médiavállalatánál egyszerre ennyi alkalmazás elsötétüljön, az már nagyon komoly galibát sejtet.

A Facebook legutóbbi jelentős kiesése 2019-ben volt, amikor egy teljes napon át állt az oldal.

Nem külső támadás történt

Ezúttal a kiesés oka tisztázatlan eddig maradt. Néhány órával az incidens után a Facebook biztonsági szakértői még mindig próbálták azonosítani a kiváltó okot - derül ki egy belső feljegyzésből és az ügyben tájékoztatott alkalmazottaktól. A New York Times-nak sikerült elérnie a biztonsági csapat két tagját is, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mert nem voltak felhatalmazva arra, hogy nyilvánosan beszéljenek, azt mondták, hogy nem valószínű, hogy kibertámadás történt, mert egy ilyen támadás nem valószínű, hogy egyszerre ennyi alkalmazást érint.

A biztonsági szakértők szerint a probléma valószínűleg inkább a Facebook szervereinek rossz konfigurációjából eredt, amelyek nem engedték az embereket csatlakozni az olyan oldalaihoz, mint az Instagram és a WhatsApp. Amikor ilyen hibák fordulnak elő, a vállalatok gyakran visszaállítják a korábbi konfigurációt, de a Facebook problémái összetettebbnek tűntek, és kézi, komolyabb beavatkozást igényeltek.

A Facebook szóvivője a Twitteren a következőket írta: "Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak az alkalmazásaink és termékeink elérésével. Azon dolgozunk, hogy a dolgok a lehető leggyorsabban visszaálljanak a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk a kellemetlenségekért".

Ez a "néhány ember" kifejezés a médiatörténelem egyik legnagyobb hazugsága. 

Az üzemzavar felháborodást és vidámságot okozott az interneten, mivel a Facebook és az Instagram felhasználói a Twitteren bosszankodtak és viccelődtek azon, hogy nem tudják használni az alkalmazásokat. Mint azt korábban megírtuk, a #facebookdown hashtag-re rákeresve igazán szórakoztató képeket és videókat találhatunk itt.

A Facebook belső rendszerei is érintettek

A Facebookon belül a kiesés szinte az összes belső rendszert tönkretette, amelyet az alkalmazottak kommunikációra és munkára használnak. Több alkalmazott a The Verge-nek elmondta, hogy a munkahelyükön biztosított Outlook e-mail fiókjaikon keresztül beszélgetnek, bár az alkalmazottak nem tudnak külső címekről e-maileket fogadni. Azok az alkalmazottak, akik a kiesés előtt bejelentkeztek az olyan munkafelületekbe, mint a Google Docs és a Zoom, továbbra is használhatják azokat, de minden olyan alkalmazott, akinek a munkahelyi e-mail címével kell bejelentkeznie, ki van zárva ezekből a rendszerekből is.

Több, egymástól független forásból is úgy tudjuk, hogy a Facebook több mérnökét is elküldték a vállalat amerikai adatközpontjaiba, hogy „kézi vezérléssel" megpróbálják kijavítani a problémát. Ez azt jelenti, hogy az üzemzavar, amely már így is a Facebook egyik legsúlyosabbja, annak ellenére, hogy úgy tűnik, most már elmúlt, akár további gondokat okozhat.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek